Комичар Володимир Зеленски изјавио је синоћ да ће његов први задатак као новог председника Украјине бити да обезбеди ослобађање војних затвореника који се налазе у притвору у источној Украјини и Русији, међутим, „сугерисао“ је и да његова убедљива победа може да послужи као модел за друге бивше совјетске државе које желе да се покрену из „окоштале“ политике.

– Задатак број један за нас је повратак свих затвореника, свих ратних талаца, наших морнара – рекао је новинарима Зеленски који је убедљиво победио Петра Порошенка на председничким изборима.

У Русији се у затвору налазе 24 украјинска морнара од новембра прошле године, када је руска обалска стража запленила три украјинска брода док су пролазила Керчким мореузом, подсећа АП.

Зеленски је рекао да „иако још увек није председник, може да говори као грађанин Украјине“, сугеришући да његова убедљива победа може да послужи као модел за друге бивше совјетске државе које желе да се покрену из „окоштале“ политике, истакао је Зеленски, очито алудирајући и на дугододишњу владавину Владимира Путина у Русији.

– Свим земљама бившег Совјетског Савеза – погледајте нас. Све је могуће – рекао је Зеленски.

Украјински председник има значајна овлашћења када је у питању безбедност, одбрана и спољни послови земље, наводи Би-Би-Си. Ројтерс констатује да Украјина упливава у непредвидиве политичке воде након што су анкете показале да је Зеленски, који нема политичког искуства, однео убедљиву победу. Победа Зеленског са толиком разликом представља горак ударац за Порошенка који је на власти од 2014. године.

Оставите Коментар