Председник Русије Владимир Путин у Београду је поновио да Резолуција 1244 Савета безбедности, која предвиђа присуство српске војске и полиције на Kосову, мора да се поштује.

То може довести до враћања војних и полицијских снага у нашу јужну покрајину, јер су речи руског председника врло моћне, оцењују саговорници Kурира!

Приштинска провокација

Путин истиче да је Русија, исто као и Србија, заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбедна, али да су „косовске власти предузеле неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију“.

– Према резолуцији 1244, предвиђена је могућност присуства српских полицајаца и граничара на територији Kосова. Где су они? Где је то? Ништа нема… Неопходно је да се с већим поштовањем односи према међународном праву. Само у том случају може да се бори за праведно решење – рекао је Путин приликом посете Србији.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже за Kурир да је Путинова подршка најзначајнија коју Србија има.

– Путин је светској јавности и међународним факторима јавно из Београда поставио питање зашто се не поштује Резолуција 1244. Његове речи су снажне и значајне, а процес враћања војске и полиције се можда и хоће десити, али не већ сутра, јер су то ствари на којима се ради полако. Битно је да се Србија креће у тренду који је позитиван и који нам иде у користи, а не у корист сепаратизма и екстремизма – каже Јовановић.

Нисмо сами

Дипломата Владислав Јовановић сматра да, после овога, Србија није сама у процесу решавања питања Kосова и Метохије.

– Путин је с правом указао на једну од одредби Резолуције 1244 – право Србије да пошаље један број цариника и полицајаца на границу с Албанијом. Њу су до сада западни чланови Савета безбедности гурали у страну. Сматрана је превазиђеном, али је она обавезујућа за све, а пре свега за Савет безбедности – рекао је Јовановић и подсетио на одредбу да 250.000 Срба има право да се врати својој кући на Kосову, што се такође није испунило.

Такође, подсетимо, недавно се спекулисало да би Русија могла да утиче и на то да се питање решавања Kосова врати у Савет безбедности УН уместо што се о њему одлучује уз посредовање ЕУ.

Милован Дрецун
СРБИЈА УЗ СЕБЕ ИМА СИЛУ ЗАШТИТНИЦУ

Иако Путинове поруке немају много речи, оне су веома снажне, сматра Милован Дрецун, председник Скупштинског одбора за KиМ.
– Оне значе да Србија сада има силу заштитницу, јаку земљу уз себе, и да у наредном периоду неће бити сама у борби да се на дугорочан, одржив и миран начин реши косовско питање. Путинова посета представља прекретницу у мирном решавању косовског проблема – рекао је Дрецун.

--