У Црној Гори се под плаштом приче о Закону и потенцијалном отуђивању имовине и по основу угрожености „једне српске националне заједнице води врло перфидни и врло опасни рат против државе, тврди председник Мило Ðукановић, што, како каже, показује да је „један великодржавни национализам и даље веома живахан у својој намери да потре Црну Гору“
Обраћајући се на партијском скупу његовог ДПС-а у Подгорици, Ðукановић је рекао да те који то раде грађани Црне Горе морају разочарати.

„Морамо их разочарати. Морамо показати националну одговорност, одлучност, разборитост, да све неспоразуме које имамо и сва незадовољства које имамо потиснемо у други план када је у питању одбрана наше државне куће“, рекао је црногорски председник.

Истакао је да ти који то раде желе да преузму ингеренције које припадају свакој независној, сувереној држави.

„Великодржавни национализам који покушава да доноси одлуке уместо црногорских институција…Тај самозвани национализам штити права грађана једне националности у Црној Гори уместо надлежних државних институција задужених да штите права свих грађана без обзира на њихову веру и нацију. Тај великодржавни национализам претендује да уређује магистрални пут развоја Црне Горе“, рекао је Ðукановић, пренеле су подгоричке Вијести.

Ðукановић је, каже, уверен да ситуација у вези са Законом о слободи вероисповести није ни у вези са тим актом, нити о имовини, већ, како тврди, о држави.

„Под плаштом приче о Закону и потенцијалном отуђивању имовине и по том основу угрожености једне српске националне заједнице у Црној Гори води се врло перфидни и врло опасни рат против наше државе, много је и оних у Црној Гори који поведени идејом да промене власт, било да је реч о опозицији било онима који су од деведесетих година радили против Црне Горе, или други који су формирани као наводно независни процрногорско орјентисани, а данас су на позицијама штампане “Светигоре“ и раде све што су радили и заклети противници Црне Горе“, рекао је Ðукановић.

Он је поручио да се мора показати национална одговорност, одлучност, разборитост.

„Противници Црне Горе не мирују. Они живе у уверењу да ће Црна Гора кад тад нестати“, тврди Ðукановић.

Он је казао да је то „конзистента и упорна непоколебљива стратегија“ да се та нада претвори у реалност.

„Морамо их разочарати. Морамо показати националну одговорност, одлучност, разборитост, да све неспоразуме које имамо и сва незадовољства које имамо потиснемо у други план када је у питању одбрана наше државне куће“.

Он је, како је саопштено из ДПС-а, казао и да „тамо где су свештеници СПЦ цркве барјачили тамо најчешће Срба више нема, или их има много мање него што их је било пре него што се црква латила политичког посла“.

„И уместо да су са тим науком изашли из тог трагичног искуства, нажалост, добар део њих је сада нашао уточиште у Црној Гори, као и у свакој ранијој прилици отворили смо врата за сваког невољника…“

Ðукановић је оценио да се дебата о Закону о слободи вероисповести, „колико год донела непријатности, показала као врло корисна и отрежњујуца за оне који су живели у илузији да је питање црногорске независности завршено 21. маја 2006. године и у целости утврдено цланством у НАТО Алијанси“.

Leave a Reply