Речи француског председника Емануела Макрона „да је НАТО на самрти и да није сигуран да би Америка бранила своје савезнике у Алијанси“ и даље ођекују широм старог континента.

У тренутку када Европа обележава Дан примирја у Првом светском рату, у којем је Србија била једна од победница, али је нажалост платила превелику цену, поставља се питање да ли ће Алијанса постојати и наредне године. За њен опстанак се тренутно најжешће бори Берлин, па је тако Хајко Мас, немачки министар спољних послова, упозорио да би била грешка „уколико би се НАТО поткопао“.

– Без Сједињених Држава ни Немачка ни Европа неће моћи да се адекватно заштите – написао је Мас за недељник „Шпигл“, док је канцеларка Ангела Меркел навела „да постаје све јасније да ће у будућности европске чланице Алијансе морати да преузму већу одговорност“.

Са друге стране, генерал Владимир Лазаревић, начелник Приштинског корпуса, који се супротставио НАТО током 1999. на Kосову и Метохији, наводи да је управо поменута агресија продужила живот Алијанси.

– Прочитао сам шта је Макрон изјавио. НАТО је практично спасла агресија коју је извршио на Србију, једну суверену земљу. НАТО је био на вештачком дисању и пре тога, јер више није постојала блоковска подела света и у тој алијанси нису знали како да оправдају своје постојање. И зато су на 50 година од свог оснивања решили да нас нападну, а њихове бомбе нас и даље убијају путем радијације – наводи Лазаревић.

О томе да ли ће га обрадовати евентуална вест о расформирању НАТО ако речи председника Макрона постану стварност, генерал Лазаревић каже:

– Не могу да кажем да бих имао неког посебног разлога за славље ако би НАТО заиста нестао, али мислим да бисмо ми у том тренутку могли да осетимо неко задовољство. Ето, наставља се традиција да на крају сви савези и империје, попут Аустроугарске, које су током историје нападале Србију у једном тренутку нестану, а ми смо и даље ту – закључио је он.

Оставите Коментар