Пензионисани генерал Владимир Лазаревић, легендарни командант Приштинског корпуса у време НАТО агресије, каже да се 2005. године предао Хашком трибуналу на захтев тадашњег премијера Војислава Kоштунице.
Генерал наглашава да је часно и поштено са својим саборцима бранио и одбранио Kосово, а да је онда негде у врху одлучено да његова глава буде жртвована у Хагу.

Звао ме је Kоштуница, звали су из Владе, из Генералштаба, притискали су ме… Онда сам рекао, добро идем! Ако је моја глава цена за Србију, платићу ту цену! – почиње Лазаревић присећање на најтеже дане свог живота.

Генерал Лазаревић, који је пуштен на слободу 2015. након издржане две трећине казне од укупно 14 година затвора, на колико је у Хагу без икаквих доказа осуђен, каже за Информер да су га 2005. позвали у Генералштаб и ‘саветовали’ га да се ‘добровољно’ преда Хагу!

– Добио сам позив из тадашње владе да дођем на разговор, иако нисам ни знао на коју тему. Нисам тада добио никакву оптужницу, живео сам свој живот мирно, као пензионисани официр, проводио сам дане са породицом… У првом тренутку нисам желео да се одазовем, јер сам пензионисано војно лице и немам шта да разговарам са извршном влашћу. Међутим, позвали су ме онда из Генералштаба и отишао сам на састанак. Примио ме је Војислав Kоштуница и тада су ми рекли да постоји хашка оптужница против мене – прича Лазаревић и каже да му је Kоштуница тада рекао да га вероватно неће дуго задржати у Хагу!?!

– Тадашњи премијер Kоштуница је тражио да се одазовем у Хаг, рекао ми да ће видети да ли ће ме тамо дуже задржавати… Питао сам која је корист по Србију ако се предам Хагу, а они су ми рекли да је то свакако добро и за нас и за Kосмет. Да ће то смањити притисак на Србију око KиМ и да ћемо добити споразум са ЕУ, онај ССП. Тада сам им рекао, ако је то бољитак за државу, ево моје главе! И отишао сам у проклети Хаг, владиним авионом… – објашњава Лазаревић, који је у Трибунал отишао у пратњи ондашњих министара Зорана Стојковића и Зорана Лончара.

Генерал Лазаревић, наравно, помно прати актуелна збивања око Kосова. Он наглашава да су тврдње о томе да је наша војска на Kосову током 1998. и 1999. године примењивала „непримерену силу“, о чему данас говори и игуман Дечана Сава Јањић, тоталне глупости.

– То су највеће небулозе, које више нико нормалан не узима за озбиљно. Нико, па чак ни Хаг, није остао при тој некој тези употребе сувишне силе од наше стране. Имамо податке, доказе о томе да смо употребљавали минималну силу… Највећа употреба силе у историји ратовања употребљена је управо од стране НАТО агресора против наше државе, посебно против војске чији сам био командант, против Приштинског корпуса. Али, као што знате, војнички нису успели да нас поразе – закључује Лазаревић. Он је шокиран вешћу која је стигла из Приштине да је Фатмир Љимај именован за главног преговарача са Београдом.

– Па то је страшно! Срамно је и за међународну заједницу што од 1999. до сада дозвољава милион оваквих ствари. То су њихови спонзори који су их ту довели и ругају се свему нормапном – каже Лазаревић.

Оставите Коментар