Пред судијом Међународног механизма за кривичне судове у Хагу данас је одржана статусна конференција у поступку против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, на којој се махом разговарало о Младићевом здравственом стању .

Његов бранилац Драган Иветић тражио је да се одбрани достави комплетна медицинска документација из притворске јединице у Шевенингену у којој је Младић притворен од хапшења 2011. године, као и да се одложи усмена расправа о жалбама на пресуду Младућу која је заказана за 25. и 26. август.

Он је тврдио да због погрешног лечења Младић већ годину дана пати од анемије, а како преноси Слободна Европа, изнео је и замерке о менталној способности Младића да прати судски поступак убудуће.

Оглагање жалбене расправе тражи до комплетне процене менталних способности генерала ВРС.

Статусна конференција, одржана је путем видео –линка, а Младић и његов адвокат Драган Иветић присуствовали су јој у судници, иако је осуђеник имао могуцност да је прати из притворске јединице.

Жалбено веће Механизма заказало прошле седмице за 25. и 26. август, више пута одлагану, седницу за усмену расправу по жалбама на првостепену пресуду којом је Младић осуђен на доживотни затвор због наводних ратних злочина у Босни и Херцеговини.

Седница за усмено представљање жалби била је заказана за 17. и 18. март, али је била одложена због његове операције, а потом због опоравка и све лошијег здравственог стања.

Писане жалбе тужилаштва и одбране раније су поднете суду, а након што се обави усмено излагање жалби, жалбено веће требало да донесе правоснажну пресуду.

Оставите Коментар