Ванредни професор Катедре за светске финансије Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације Лазар Бадалов изразио је мишљење да ће се свет суочити са правом несташицом хране на јесен 2022. године.

Он верује да ће страни политичари пре или касније препознати директну везу између антируских санкција и проблема у економији својих земаља. Према његовом мишљењу, сада је главни удар пао на енергетско тржиште.

  • Права несташица хране у свету може настати до јесени, када ће се високој цени горива додати и недостатак житарица на светским тржиштима. Најтеже ће бити земљама Европе и сиромашним афричким земљама – цитирају Бадалова РИА Новости.

Раније је Ибрагим Рамазанов, професор основне катедре трговинске политике Руског економског универзитета Плеханов, рекао да ће се свет суочити са смањењем производње хране због појачаних антируских санкција. Он је подсетио да је Русија један од главних извозника сировина за производњу хране, а под притиском санкција она „неће моћи да надокнади очекивану несташицу хране у свету“.

Рамазанов је предвидео да би и други узгајивачи могли да смање производњу због високе цене ђубрива и енергената, као и проблема са логистиком. Од ове ситуације нико неће имати користи, нагласио је професор основне катедре трговинске политике Руског економског универзитета Плеханов.

Оставите Коментар