Америчка војска по први пут је објавила до сада тајни снимак како борбени авион Ф-35 баца нуклеарну бомбу Б61-12.

Снимак је настао 25. августа на полигону Тонопа у Невади, а сада је званично објављен.

То је први пут у историји да је један надзвучни авион бацио тактичку нуклеарну бомбу из спремника за наоружање унутар авиона, пише „Драјв“.

Такође, то је први пут да је објављен снимак како овај авион, један од најмодернијих у америчкој авијацији, користи нуклеарно оружје.

Бомба Б61-12, главно тактичко нуклеарно наоружање америчке војске, избачена је са висине од 3.200 метара и биле су јој потребне 42 секунде да погоди замишљену мету.

Бомба која је коришћена за овај тест имала је праве ненуклеарне делове, док су нуклеарни били симулирани.

На снимку се види како авион отпушта бомбу, онда у почетку слободно пада, а затим активира мотор који је усмерава ка мети.

Ф-35 је први амерички супперсонични он који ће моћи да носи нуклеарну бомбу унутар одељка за наоружање. И неки други надзвучни авиони, као што је Ф-15, могу да носе нуклеарне бомбе, али на подвесном месту изван самог авиона. Унутар авиона нуклеарне бомбе носе Б-2, као што ће то моћи и будући Б-21, али они не лете надзвучном брзином.

Бомба Б61-12 је хидрогенска гравитациона бомба, која треба да замени застареле бомбе сличног типа.

Такође, планирано је да модернизована верзија буде распоређена и у јединицама у европским базама, као што су оне у Турској, Белгији, Немачкој, Холандији и Италији, објавила је америчка невладина организација НТИ, која се бави опасношћу од нуклеарног оружја.

Оставите Коментар