Владимир Путин је упозорио да је дошло време да се преиспита ово што се сада догађа у свету и предложио да се пандемије коронавируса узме за „полазну основу“.

Обраћајући се учесницима дебате у Дискусионом клубу „Валдај“, оценио је да је савремено друштво суочено са „ерозијом моралних вредности, губитком смера и смисла постојања“.

Нагласио је: „Таква криза се не решава дипломатским преговорима или сазивањем велике међународне конференције. Потребна је поновна процена приоритета или преиспитивање циљева. То треба да почне већ сада. А свако мора почети од себе и видети шта са собом, својом заједницом и државом. Тек потом се можемо борити за светски поредак“.

Додао је да је пандемија опомена да треба деловати заједно, али да човечанство то још није научило. А захтева да се човечанство 100 одсто уједини, тим пре што утицај пандемије на садашњост и будућност човечанства тек треба да се схвати:

„Епидемија коронавируса озбиљно је променила јавни, пословни, међународни и свакодневни живот. Морамо дубоко да анализирамо како је епидемија утицала и да ће утицати на садашњост и будућност човечанства“.

Руски лидер је подсетио да се у Дискусионом клубу „Валдај“ 2014. године разговарало на тему „Светски поредак: нова правила или игра без правила“. И указао:

„Сада видимо да игра без правила изгледа застрашујуће, понекад као се претвара у свршену ствар“.

Говорећи о својој земљи, нагласио је да снага државе не лежи ни у тоталној контроли и моћи војске:

„Снага државе је пре свега у поверењу грађана у њу. Глас грађан Русије мора бити пресудан, а потребе друштва морају бити задовољене. Погрешно је покушавати некога слепо копирати. Главна ствар је да држава и друштво буду у хармонији“.

Осврнуо се и на „несамосталне земље“чији су лидери „вазали уместо којих одлучују газде“.

Путин је оштро одговорио „земљама које чекају изумирање Русије“:

„Јачајући нашу земљу, гледајући шта се дешава у свету, у другим земљама, желим да кажем онима који још увек чекају на постепено изумирање Русије: у овом случају брине нас само једно – како се не прехладити на вашој сахрани“.

Истакао једа ће се Русија и даље успешно носити са санкцијама које су јој уведене:

„Сад уопште не мислим на санкције против Русије. Бог их благословио, ми ћемо се носити са њима“.

Председник РФ се дотакао и „тровања (Алексеја) Наваљног“.

Прво је открио да је лично наложио да се омогући његово пребацивање на лечење у Немачкој, па нагласио:

„Да је неко у Русији хтео да отрује Наваљног – не би га пустио да се лечи“.

Оставите Коментар