Глумачко бард Петар Божовћ је остварио више од 200 филмских, позоришних и улога у серијама. Његов рад на филму и у позоришту једнако је вриједан.

Добитник је престижне глумачке награде „Павле Вуисић“ за изузетан допринос глуми и досадашњој каријери.

Неки од важнијих филмова и серија у којима је играо су “Лептирица”, ”Тајна Николе Тесле”, “Чудо невиђено”, “ Тајванска канаста”, “Отац и син”, “Лепота порока”, “Већ виђено”, “У име народа”, “Вук Kараџић”, “Браћа по матери”, “Балкан експрес 2”, “Ноћ у кући моје мајке”, “Апис”, “Чаруга”, “Црни бомбардер”, “Волим и ја неранџе… но трпим”, “Сложна браћа”, “Лепа села лепо горе”, “Нож”, “Горски вијенац”, “Бумеранг”, “Сироти мали хрчки”, “ Оптимисти”, “Чекај ме, ја сигурно нећу доћи”, “Устаничка улица”…

Божовић у разговору за портал Борба каже да му се не допада све ово што се дешава у Црној Гори.

“После срамног признавања лажне државе Kосово зачудило још много ствари, а мислио сам да ме ништа после тога не може изненадити од власти у Црној Гори. После овог атака на светиње СПЦ—а, не чуди ме више ништа. Сви преци нам се преврћу по гробовима, каже Божовић.

Нада се да безумници неће дозволити да се догоди ”не дај Боже нешто што нико не жели, ипак смо ми браћа”.

“И требало би да нас то стално опомиње, поготово примјери из блиских историјских догађаја. Тих рана имамо довољно које још нису зарасле, нове нам не требају. Надам се да ће нас историја нечемо научити и да не зовемо помоћ из иностранства и да не измишљамо друге непријатеље него да се погледаму у очи, шта смо и какви смо и гђе смо погријешили. Треба да сједнемо и кажемо, нас је мало, а њих много и да прочитамо мало историју, поручио је Божовић.

На питање да ли Ђукановић треба да прочита ту историју и да се сјети шта је био прије 30 година, а шта данас, Божовић додаје:

“Не бих помињао непоменике у Црној Гори”.

Подсјетимо, раније је казао да је кедан пјесник рекао да је између Србије и Црне Горе длака граница и да Тара и Морава међу собом немају никаквих проблема”.

Говорећи о томе да ли је “умрла стара Црна Гора”, како је рекао Матија Бећковић, Божовић је рекао:

“Мени су умрли и мајка и отац, остале су ми Црна Гора и Србија. Ако умру и њих двије, опет ћу бити сироче.”

Оставите Коментар