Амерички амбасадор Кајл Скот искористио је позив Удружења корпоративних директора Србије да се као њихов гост обруши на председника Александра Вучића и Владу Србије, оптужујући их за државни терор и неискреност на путу ка ЕУ!

Радну вечеру, на којој је требало да се разговара пре свега о економији и бизнису, амбасадор је, на запрепашћење директора највећих фирми у нашој земљи, међу којима су били и Топлица Спасојевић и Миодраг Костић, али и представници фирме „Мицрософт“, покушао да претвори у пљувачину на рачун актуелне власти. Према речима нашег извора са лица места, Скот, коме је то било треће гостовање на догађају који организује поменуто удружење, свој говор је посветио изношењу низа оптужби на рачун актуелне власти.

– Скот је кренуо с причом о Косову, али ту је рекао само неколико уобичајених реченица, типа да је неопходан дијалог и нормализација односа Београда и Приштине… А онда је из чиста мира кренуо да сипа салве увреда на рачун актуелне власти. Причао је како је у Србији катастрофална ситуација по питању владавине права и медијских слобода, али и реформе правосуђа, због чега ћемо се, како је навео, начекати док не уђемо у ЕУ. Посебно је било занимљиво да је амбасадор делио српске медије на подобне и неподобне, истовремено ламентирајући над судбином оних које је назвао „нережимским“. Наиме, говорио је како власт шаље пореске контроле у медије који нису под њеном контролом – преноси наш саговорник и додаје: „Чак и да је то тачно, не знам шта је ту чудно јер порезници свуда у свету, па и у САД, контролишу пословање компанија.“

Како каже наш извор, састанак је одржан у просторијама удружења, у Добрињској улици, трајао је од 17 до 18 часова, а присутни су амбасадора гледали у неверици и били су потпуно затечени његовим речима.
– Посебно нас је шокирао када је рекао да Београдом парадирају људи у фантомкама?! – истиче наш саговорник, напомињући да не зна на шта је амбасадор мислио, сем ако му није био проблем недавна прослава Дана полиције, када су униформисани полицајци парадирали центром града. Скот је тачно пола сата блатио српску власт, говорећи да су потпуно заказали кад је реч о владавини права, реформи правосуђа… Рекао је да они једно причају када оду на Запад, а сасвим друго раде када су овде. Говорио је да је то катастрофално и веома лоше за европски пут Србије и да он уопште не види назнаке да је власт спремна да нешто уради по тим питањима и ствари побољша. Није изговарао ниједно конкретно име, али је било јасно да алудира на председника Александра Вучића и његове најближе сараднике – прича наш извор.

Сукоб са Вулином

Амерички амбасадор је недавно рекао да је степен слободе медија у Србији, према извештају „Фридом хауса“ за 2018. годину, опао и да је он због тога забринут. На то је одмах реаговао министар одбране Александар Вулин и расправа је трајала данима.

– Амбасадоре Скот, престаните да вређате Србију, погледајте у своје двориште, па онда држите предавања другима. Поносан сам што живим у земљи у којој се слободно напада власт и у којој чак ни амерички амбасадор не може натерати новинаре да му другачије спелују име – поручио је Вулин.

Скоте, није ти Србија колонија!

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да га не чуди такав поступак америчког амбасадора.

– Скот и сви амерички амбасадори, генерално, навикли су да се понашају у Србији као да је Србија њихова колонија. Као да смо ми Филипини или Куба из времена пре Другог светског рата. На нама је да им то не дозволимо. Њихово понашање је ван свих политичких конвенција, а на нама је да то не прихватамо. Његово је право да каже да ћемо споро стићи до ЕУ, а ми управо из таквих изјава треба да извучемо закључке да не треба да правимо никакве нове уступке по питању Косова јер је ЕУ неизвесна, а Косово је ипак бар делимично под нашом контролом – рекао је он

 

Извор: alo.rs