Тридесет и првог децембра ове године Хашки трибунал ће и формално престати да ради, подсећања ради, свечана церемонија поводом затварања ове институције, којој су присуствовали генерални секретар УН Антоније Гутераш и холандски краљ Вилем-Александер, одржана је десет дана раније.

“Стварање Трибунала сведочи о одлучности међународне заједнице да они који су починили злочине морају одговорати.“, рекао је том приликом Гутареш.

“Трибунал представља нову еру у међународном праву, а његово наслеђе ће нас све надживети. Успеси Трибунала су успеси УН.“, тврди последњи председник Трибунала Кармел Ађијус.

“Трибунал има веродостојна достигнућа, која су превазишла сва очекивања: ван сваке сумње доказао је да је у Сребреници почињен геноцид.“, поносан је Серж Брамерц, главни тужилац. И није на одмет напоменути да је овај суд процесурирао 161 оптуженог од којих су више од половине били Срби највишег политичког и војног ранга у Србији и Републици Српској. Међутим, тек што је Хашки суд затворен, почело се све гласније говорити о једном другом суду који би требало да суди онима које је Трибунал у Хагу прогласио невинима, као што су Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, али и остали бивши комаданти ОВК. У августу 2015.године Александар Јаблановић, тадашњи председник Српске листе, изјавио је да су појединим српским посланицима упућене претње не би ли одустали од подршке формирању специјалног суда за ратне злочине ОВК.

“У последњих 48 сати упућено је неколико претећих позива појединим посланицима Српске листе у циљу застрашивања и одустајања од подршке формирању специјалног суда за ратне злочине ОВК. “, навео је Јаблановић. Наравно, све се то дешавало уочи седнице тзв. скупштине Косова на којој је требало да се усвоје уставни амадмани везани за оснивање специјалног суда, иако су већ тада сви рокови истекли. Када су косметски Албанци схватили да отвореним претњама не могу постићи много, покушали су да на другачији начин одгоде одлуку, односно захтев међународне заједнице о формирању овог суда: на Косову и Метохији, одједном, дешавају се масовни протести који су наводно имали за циљ да спрече оснивање Заједнице српских општина и разграничење са Црном Гором, што је подразумевало свакодневне блокаде рада тзв. скупштине Косова, али и хапшење присталица и чланова покрета “Самоопредељење“ које предводи Аљбин Курти, који се данас налази у затвору. Нико тада није споменуо Специјални суд за ратне злочине ОВК, међутим, било је сасвим јасно да политичка криза на Космету има позадину, а то је оснивање овог суда. Свака седница тзв. косовског парламента била је обустављена зато што су посланици опозиције, на чијем челу су се тада налазали Курти и Харадинај, бацали Молотовљеве коктеле. Не можемо да кажемо да се Хашим Тачи, који се већ скоро две деценије налази на челу косметских Албанаца, није својски трудио да докаже да се не слаже са тим што чини опозиција, јер су посланици опозиционих странака, посебно “Самоопредељења“, редовно били хапшени због нереда у скупштини. Ипак, након четвртог јануара 2017.године, ситуација се променила: Рамуш Харадинај је ухапшен у Француској по српској потерници, где је провео четири месеца, чекајући одлуку Апелационог суда у Колмару о томе да ли ће бити изручен српским правосудним органима.

“Могу нас увести у рат, ништа друго. Ја за друге не знам, али знам за себе: ако погреше и ако то ураде, треба да буду спремни за озбиљније теме. Ако желе Косово етнички без Срба, онда нека се шале.“, рекао је Даут Харадинај, коментаришући наводе да ће његов брат бити изручен Србији.  Данас, скоро годину дана након Харадинајевог хапшења у Француској, говори се о ономе о чему се тада ћутало: Специјални суд за ратне злочине ОВК ће почети са радом, а како се наводи, један од првих који ће се наћи на оптуженичкој клупи јесте Даут Харадинај. Крајем новембра ове године, ухапшен је Аљбин Курти, испред зграде Скупштине Косова. Курти се тренутно налази у притвору, а за његово ослобођење се залаже Беџет Пацоли, шеф дипломатије тзв. Косова. У истом тренутку, покреће се иницијатива да се сазове вандредна седница парламента у циљу укидања закона о Специјалном суду. Ова седница је требало да се одржи на захтев 43 посланика, који су се одлучили на овај корак након што је скупштини предата петиција у организацији ратних ветерана ОВК са више од петнаест хиљада потписа. Ратни ветерани захтевају да се процес формирања суда, који је већ формиран, врати на почетак или да се изврше законске измене да се за ратне злочине не би судило само Албанцима, а петиција за укидање покренута је у тренутку када је Специјални суд за ратне злочине постао функционалан у Хагу и спреман да прими прве оптужнице. Овај суд има надлежност над злочинима против човечности, ратним злочинима и другим кривичним делима који се повезују са наводима Дика Мартија. Такође, приштински лист “Коха Диторе“ је и раније писао да иза петиције ратних ветерана ОВК стоје највиши представници приштинских власти: Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

“Није било немира, чему драма, то је била само иницијатива посланика. Нема тајни, па петиција се потписивала на тргу “Мајка Тереза“. Ја сам био против и остајем при томе-Специјални суд је лош, порука коју шаље није добра за нашу земљу. Више је то медијска игра, него нешто што је некога стварно узнемирило. Земља треба више да се брани.“, поручио је Даут Харадинај, додајући да се “однос са међународном заједницом не квари након толико година пријатељства.“.

“Ми много поштујемо пријатеље и читавог живота ћемо им бити захвални на ономе што су учинили за нас. Индивидуалне пресуде неће донети правду Косову. Алијанса за будућност Косова(ААК) није мењала свој став, ми смо били против  и остајемо против. У овом случају, неко покушава да овај суд претвори у суд за појединце, што је погрешно. Ја сам био војник божије војске која је пала за Косово!“, наставио је он, напоменувши да ће се “инструмент ОВК поново активирати на Косову када буде почело хапшење за Специјални суд“.

“Ја нисам део ратног крила, ја сам грађанин Косова. Моје највеће достигнуће је рат. Ја сам отворен и увек спреман да подржим другове. ОВК није починила злочине, Србија је починила злочине.“, објаснио је Даут Харадинај. Са друге стране, Кујтим Шаља, посланик Либерално демократске партије Косова коју предводи Иса Мустафа, тврди да “укидање Специјалног суда може да ојача Резлуцију 1244“.

“Резолуција 1244 може да ојача. Ова резолуција уводи у игру оне земље које нису наши партнери и пријатељи наше независности.“, тврди Шаља, имајући у виду чињеницу да се у дијалог Београда и Приштине може укључити и Руска Федерација. Очигледно, Срби не треба да се завравају, нити прерано радују: Специјални суд за злочине ОВК није формиран ради правде, већ зато што је неопходно да међу Албанцима са Космета дође до смене генерација, односно потребно је ратне профитере, који се данас налазе на чели косметских Албанаца, замене они лидери који немају крваве руке до лаката и не важе за контроверзне бизнисмене, али без обзира на то, очигледно да се међу Албанцима са Космета одавно зна ко ће се наћи на оптуженичкој клупи, па и ко ће политичку, али и ратну каријеру, окончати као ратни злочинац, али и ко ће некако успети да осветла образ, без обзира на то што је чинио током ратних сукоба на Космету; Јасно је да је сукоб на линији два лидера, али и два племена, Тачи и Харадинај, достигао свој врхунац: тренутно се води битка око тога ко ће опстати, а ко пропасти, односно ко ће се наћи се међу онима који су оптужени за ратне злочине над српским цивилним становништвом што уједно значи да ће отићи у политички заборав. Са друге стране, чињеница да је Русија спремна да се укључи у преговоре који се воде између Београда и Приштине, нарочито ако исто учине САД. Са друге стране, Доналд Трамп, председник САД, рекао је да ко гласа против САД, остаје без финансијске помоћи.

“Узимају од нас стотине милиона, па чак и милијарде долара, а онда гласају против нас. Нека гласају против нас, сачуваћемо пуно новца. Није нас брига.“, запретио је Трамп земљама које су гласале за резлоцију Уједињених нација усмерену против његове одлуке да призна Јерусалим као престоницу Израела. Одавно је познато да САД финанисрају велики број НВО које делују на територији Србије, а које лобирају за независност Косова, па се поставља питање шта ће се десити ако одједном изостане та подршка од стране САД, јер је Србија међу оним земљама које су у Генералној скупштини УН гласале за поништење америчког признавања Јерусалима као престонице Израела. Но, то ће се тек видети у години која је пред нама-Косово и Метохија, српска територија окупирана од стране САД и албанске мањине, можда постане оно што нико није могао наслутити да ће постати-ничија земља.

Мина Ћурчић

Извор: vidovdan.org

Advertisements