Та 1999. година била је тешка за Србију, бомбе су падале, држава под ембаргом, недостајало је хране, нафте, али и оружја. Баш тако је, веровали или не Русија покушала да „дотури“ чувени С-300 Слободану Милошевићу, али је Виктор Орбан стопирао читаву ствар!

Не, ово није још једна од теорија завера из чувене саге: „Руси су нама дали С-300“. Није ни текст русофилски, већ је реч о стварном догађају који се одвио горе поменуте црне године за Србију.

О том догађају својевремено је писао и британски „Гардијан“, а сложићете се они не пишу о теоријама завера. Чак је и Њујорк тајмс пренео ту вест, али у Србији је била забрањена.

Наиме, две недеље након почетка бомбардовања СРЈ од стране НАТО пакта, Русија и Бјелорусија су одлучиле да у Југославију пошаљу конвој од 73 камиона хуманитарне помоћи, лекова, хране и играчки (тако је бар писало у званичним извештајима Кремља).

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Пре слања овог конвоја Москва се званично обратила властима Мађарске која је само неколико дана пре бомбардовања постала чланица НАТО савеза са премијером Виктором Орбаном на челу. Према неким теоријама завера учлањење Мађарске у НАТО је учињено стратешки и управо због бомбардовања Југославије 1999.

Виктор Орбан је одобрио пролаз хуманитарног конвоја преко мађарске у Србију, али је баш у тренутку када је он стигао до граничног прелаза Зохоњ између Мађарске и Украјине заустављен.

Према званичним верзијама конвој су зауставили гранични полицајци због 5 камиона типа „Камаз“ и због камиона са нафтом за које су проценили да их има више него што је конвоју потребно за његово кретање.

Подсетимо, у то време на снази је био ембарго на увоз нафтних деривата и војне опреме у Југославију.

Одмах након овога медијима се обратио тадашњи министар за ванредне ситуације Русије, Сергеј Шојгу који је рекао да су у првобитном захтеву тачно навели колико камиона креће за Југославију и са којом наменом, за шта су и добили одобрење, што су Мађарске власти тада оповргле уз објашњење да није било све наведено.

Министар Шојгу одлетео је тада у Будимпешту и договорио са властима Мађарске да се дозволи пролаз конвоју, али из њега је било избачено 5 камиона типа „Камаз“ и 4 камиона са нафтом од укупно 8.

Ова четири камиона са нафтом којима се дозвољава пролаз пуштени су али у пратњи два мађарска војника, јер су од 75 камиона Мађари претпоставили да се садржај и намјена пола ових камиона са хуманитарном помоћи може користити и у војне сврхе.

Поред тога договор је предвиђао да мађарски полицајци испрате конвој до Југославије и обезбеде да се сви камиони и врате, али до овога није дошло, јер су власти Југославије забраниле улазак мађарским војницима на своју територију.

Према писању медија у заустављеним камионима били су делови за склапање система С-300. Званичници НАТО оптужили су тада Русију и Бориса Јељцина за кршење ембарга на наоружање.

https://youtu.be/-gcDimlgHIU

Било како било, један од најбољих ракетних система ПВО никада није стигао у Србију.


Дарко Злојутро

Оставите Коментар