Данас се навршава година од када је Далибор Јауковић бацио бомбу у двориште Америчке амбасаде у Подгорици, након чега се убио.

Јауковић је 1999. године био припадник Војске Југославије и ратовао је на Косову и Метохији за вријеме НАТО бомбардовања. Свих 78 дана злочиначке агресије на Југославију, од 19 најмоћнијих држава чланица НАТО-а, Далибор је био тамо гдје је било најопасније, у саставу ракетне јединице противваздушне одбране. Једном је чак ухватио домаће издајнике који су помјерали локаторе.

За јунаштво, тадашњи предсједник СРЈ Слободан Милошевић одликовао га је Медаљом за заслуге у областима одбране и безбједности.

“Далибор није хтио да убије, већ да поручи да се не смије убијати слобода и људско достојанство. Отишао је као праведник, а његова порука чула се широм свијета“, нагласио је испред Удружења бораца ратова 90-тих Радан Николић на његовом 40-дневном помену прошле године.

Јауковић није подржавао улазак Црне Горе у НАТО, против којег се борио 1999. године. Кривио је црногорску власт да су се „продали Америчкој амбасади“.

Мајка Далибора Јауковића, Наталија, држи његову медаљу за храброст
Мајка Далибора Јауковића, Наталија, држи његову медаљу за храброст

„Орден је добио због храбрости коју је показао у одбрани отаџбине. Врло мало људи је тада добило одликовање због храбрости, а мој син је један од њих. Никада није причао о томе, тајну о својој храбрости је однио у гроб.

Далибор није ни терориста ни националиста. Само је волио свој народ и своју отаџбину, а држава је окренула главу од њега”, казала је прошле године за „Слободу“ његова мајка Наталија Јауковић.