У БАЧКОЈ Паланци, граду на граници са Хрватском, који је пре 23 године примио више од 15.000 прогнаних Крајишника, јучерашњи дан обележило је болно сећање на готово 2.000 убијених и око 250.000 прогнаних Срба из Хрватске. За више од 20.000 присутних било је то истовремено и подсећање на отети завичај и болну чињеницу да ни 23 године после погрома, не могу да остваре своја права и пронађу правду.

Годишњица страдања Срба у злочиначкој операцији „Олуја“ обележена је синоћ на стадиону Спортско-рекреативног центра „Тиквара“ у Бачкој Паланци. Уз Александра Вучића, председника Србије, церемонији су присуствовали и Милорад Додик, председник Републике Српске, Жељка Цвијановић, премијерка РС, Младен Иванић, члан Председништва БиХ из РС, министри у владама Србије и РС, представници Војске Србије, СПЦ.

Манифестација којом се Србија и Република Српска, већ пету годину заредом, сећају страдалих и прогнаних Срба из некадашње Републике Српске Крајине, почела је парастосом жртвама, који је служио патријарх српски Иринеј. Обраћајући се присутнима, патријарх је рекао да злочине „Олује“ Срби не смеју да забораве, али да као хришћани имају и дужност да опросте и да се надају да се такво зло више неће поновити.

– И данас, данас после две деценије, питамо се шта је хрватски народ мотивисало да дигне своју руку на браћу са којом је делио поднебље дуги низ година. Каква их је сила на то навела и да ли је било неке друге силе која је то могла да задржи? Постојала је. То је била институција цркве која је једино могла да заустави тај понор, то зло које је изненадило, не само наш народ већ читав народ света – рекао је патријарх.

Према речима Његове светости, „Олуја“ је била велика трагедија, али подједнако је тегобна и опасна и мржња која траје и данас. Поглавар СПЦ подсетио је и на речи патријарха Павла, који је рекао да ниједно зло никада није донело добро ниједном народу.

– Остаје нам да се Богу молимо да завлада љубав и да не напуштамо отаџбину која је пребогата у добрима својим и где нећемо наћи сличну у далеком свету. Нашим мајкама преостаје да буду „царице Милице“ и „мајке Југовића“, које су рађале, не једно и двоје деце, већ више, што је омогућило да преживимо страшан период под Турцима. Надамо се да ће наш народ одолети и овој последњој демографској кризи – навео је патријарх Иринеј.

Председник Републике Српске Милорад Додик подсетио је на страдања српског народа у Крајини, Босни, Херцеговини, Поткозарју у време НДХ, али и ратова деведесетих.

– Давно сам знао и научио да је Јасеновац био део државне политике тадашње НДХ и не видим разлику између њега и онога што се десило 1995. године. Етничко чишћење у Крајини било је могуће само уз подршку Запада и машинерије НАТО, који је дао зелено светло за хрватску акцију. До данас нису нашли за сходно да команданте који су водили овај злочиначки подухват осуде.

Додик је подсетио да је „Олуја“ до данас остала злочин без казне, али и опоменуо да је оваквих страшних акција било много деведесетих година. Српско страдање, како је рекао, било је огромно, породице су нестале, убијана су деца и цивили…

– Правде за нас нема. Хвала само Србији што је увек била уточиште сваком Србину. Србија је наш идентитет, гаранција сигурности. И данас само у њу гледамо. Србија и Република Српска оваплоћују нашу слободу. Свесни смо огромне заблуде зване Југославија и свих других илузија. Окренути смо нашој републици, нисмо Босанци, и не говоримо босански. Ми смо Срби, који хоће мир, слободу и желимо да живимо са другима. Спремни смо и да бранимо и очувамо и Републику Српску и Србију.

Додик је позвао и на окупљање и преобликовање српске националне и државне политике.

– Нека то буде политика уједињења и јачања – поручио је Додик.

Дирљивим говором присутнима се, потом, обратила и Јелена Кнежевић, која је августа 1995. године била у колони страдалника који су бежали пред злочиначком акцијом хрватске војске и полиције. Она се, са сузама у очима, присетила туробних дана прогона и избеглиштва, али и оца несталог у вихору борбе за кућни праг и слободу.

– Ја сам Јелена са пола срца. Половина је откинута у „Олуји“. Рођена сам у Дрвару, а уточиште и нови почетак нашла сам овде у Бачкој Паланци. Ту смо прихваћени раширених руку, ту смо пригрљени и вољени. Моја мајка, сестра, брат и ја. Пола срца остало је у „Олуји“, али ми је другу половину сачувала Србија. Хвала јој на томе – рекла је Јелена и измамила сузе већине окупљених.

СРБИН АУТОР „ЛИЈЕПЕ НАШЕ“

НЕКА у Хрватској сутра знају да када сутра буду тамо славили стајаће мирно уз химну коју је написао – Србин – рекао је јуче председник Републике Српске Милорад Додик.

– Нека ми буде допуштена и доза цинизма коју у себи носим па подсећам и на ову чињеницу. Аутор химне „Лијепа наша“ припадао је српском народу и гроб му је недалеко одавде – подсетио је Додик на српског композитора Јосифа Руњанина.

ИЗВОР