Једногласном одлуком чланица Европске заједнице из децембра 1991. године дата је сагласност за признавање независности бившим југословенским републикама Словенији и Хрватској. Немачки канцелар Хелмут Кол, министар спољних послова Ханс Дитрих Геншер, британски шеф дипломатије Даглас Херд и француски судија Роберт Бадинтер били су главни иницијатори овог нелегитимног акта који је произвео катастрофалне последице по српски народ у Југославији. Сваком Србину у административним границама федералне државе насилно је наметнута опција живота у републикама исхитрено претвореним у „државе“!

Трагична одлука Европске заједнице ступила је на снагу на данашњи дан, 15. јануара 1992. године. Овај потез убрзо је произвео и крваве сукобе у Босни и Херцеговини, као и на Косову и Метохији. Механизам уништења суверених држава показао се на делу пре 27 година и од тог датума се међународно право може сматрати нарушеним и тешко оштећеним.

Србија памти политику Европске заједнице и поново добија уцењивачке поруке из Брисела. Одузимање права Србији да се демократски бори за своје интересе неће донети добро балканским народима. Нама се испостављају неразумни захтеви, а никада нам се не гарантује (не)доношење одлука сличних оној од 15. јануара 1992. године. О свему што може уследити Србија пажљиво анализира и прати, а исто би требало да уради и Европска унија која се непрестано позива на демократске вредности! Надамо се да ове демократске лекције неће бити у складу са одлуком од 15. јануара 1992. године и увођења закона силе над онима који Европи припадају давно пре настанка савремене бирократске администрације у Европској унији! Србија верује да у Европи постоје политичке опције које неће правити грешке својих претходника и да ћемо заједнички успети да се одупремо јавном гажењу снажних европских традиција. Велики француски државник Шарл Де Гол, прави представник суверености, правде и националног достојанства европских народа могао би бити светионик европским политичким елитама у данашњим кризним временима за Србију и читаву Европу!

А. И.