Током рата деведестих војска US IFOR-а (Implementation Force) је у Републици Српској под пуном ратном опремом кренула да мобилише српске и бошњачке цивиле.

Снимак који је тада забележила камера светске новинске агенције АП сада се појавила на друштвеној мрежи.

На кратком клипу се могу приметити припадници IFOR-а који су под под командом НАТО-а дошли како би мобилисали српске и бошњачке цивиле.

Наоружани војници стајали су мирно са муницијом поред тенкова готово преплашени, док им голоруки Срби говоре да слободну могу да се помере и врате назад.

Оно што је изазвало пажњу на овом снимку јесте то да је један голоруки цивил пришао америчком војнику и почео да симулира спаринг, али се овај није дао. Онда је похрлила и маса осталих цивила који су им подсмешљиво говорили:

  • Хајмо, хајмо, померите се, померите се – говорили су цивили све време смејући се, док је америчка војска стајала чврсто држећи пушке у рукама враћајући се неколико корак у назад.

У једном тренутку се на снимку могао приметити и тадашњи начелник Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић коме је све то било симпатично, па се и он насмејао немоћи војске IFOR-а.


Н.М.