У Голупцу је после готово пет година реконструкције, за посетиоце отворена средњовековна тврђава Голубачки град.

Обнова овог импозантног утврђења из 14. века почела је у јесен 2014. године, успешно је окончана и од суботе 30. марта ће моћи да прими посетиоце.

Реконструкција је обухватила обнову бедема и свих 10 кула Голубачке тврђаве, изградњу обалоутврде и центра за посетице, као и пробијање новог тунела и градњу обилазнице дуге 800 метара, како Ђердапска магистрала не би и даље пролазила кроз тврђаву.

Иначе, отварању обновљеног утврђења из 14. века, које је подигнуто на десној обали Дунава, на самом улазу у Ђердапску клисуру, присуствовали су председник Србије Александар Вучић и европски комесар за суседску политику и приступање ЕУ Јоханес Хан.

За реконструкцију овог утврђења око 8 милиона евра обезбедили су ЕУ и Аустријска развојна агенција, док је држава Србија обезбедила око 400.000 евра за инфраструктуру и визиторски центар.

Голубачки град припада Националном парку Ђердап, а састоји се од предњег, задњег и горњег дела, са две колске капије и десет кула. Не зна се тачно ко га је саградио – Срби, Византинци или Мађари.

Непознато је и време градње, али се први пут спомиње у угарским списима, у првој половини 14. века. После Косовског боја (1389. година) тврђаву је заузео Бајазит Први и под Турцима се налазила све до 1867. године.

Цене улазница од 120 до 1.200 динара

Улазак у „зелену зону“ тврђаве која обухвата најатрактивније делове утврђења креће се од 120 динара за децу од 12 до 18 година. За екскурзије цена је 150 динара, за пензионере 300, групне улазнице су 450, а поједниначне 600 динара. Деца до 12 година не плаћају улаз. У наведене цене укључен је паркинг и водић. Цена улазница за обилазак осталих,захтевнијих зона тврђаве, креће се од 800 до 1.200 динаара.

Тврђава ће овог викенда бити творена од 10 до 17 сати.


М. Дакић

Оставите Коментар