Лидери земаља југоисточне Европе, међу којима и лидери западнобалканске шесторке и званичници Европске уније, усвојили су у Тирани на Самиту Украјина – Југоисточна Европа, декларацију у којој се наводи да је ничим изазвана војна агресија Русије на Украјину и даље највећа претња за европску стабилност и међународни мир.

Тим поводом огласио се и Горан Давидовић:

Текст декларације из Тиране је велика свињарија и срамота.
Веома ме је стид као држављанина Републике Србије.
Као Србин ограђујем се од потписа Републике Србије и од Црне Горе и са гађењем одбијам да станем иза овога. Као држављанин Републике Србије одбацујем антируску декларацију коју ће историја поцепати у парчиће и на коју српски народ пљује и презире све оне који су је потписали.
Не признајемо, не прихватамо,
и против смо.
Као појединац објављујем:
НЕ У МОЈЕ ИМЕ!
А шта пише у том смећу’
-Подршка границама Украјине из 1991.
-Осуда Русије за агресију и изазивање рата.
-Осуда Русије због избора на територији које су јој прикључене.
-Такође се напомиње да је „руски агресивни рат пуног обима против Украјине“ показао критичну потребу за уједињеном и снажном Европом способном да се суочи са глобалним изазовима.
-„Земље чланице НАТО-а и земље кандидати одобравају кораке предузете на путу њеног будућег чланства у НАТО-у и подржавају Украјину у њеној тежњи да постане чланица Алијансе чим то безбедносни услови дозволе, наводи се у документу.
Учесници самита потврдили су и потребу кажњавања одговорних за злочине агресије, злочине против човечности и друге бруталне злочине које је, како се наводи, Русија починила над Украјином и сагласили се да ће сарађивати и усредсредити напоре на повратак незаконито депортованих и присилно расељене украјинске деце.
Поред тога, они су се обавезали да ће појачати напоре у борби против дезинформација, укључујући лажне наративе о рату, и учествовати у послератној обнови, обнови Украјине и разминирању њене територије.
„Ми, пријатељи Украјине, потврђујемо наше чврсто уверење да ћемо само уједињењем моћи да повратимо праведан мир, стабилност и просперитет на европском континенту“, закључује се у декларацији.
Ту срамоту Срби заборавити неће.

GoranDvd

Оставите Коментар