Kатолички теолог Горан Шарић, на свом фејсбук профилу прозвао је кошаркаша Николу Kалинића због његових коментара о Kосову:

1935. године Алберт Ајнштајн је заједно са физичарима Борисом Подолским и Нејтаном Розеном осмислио ЕПР парадокс да би показао непотпуност квантне механике. 1964. ирски физичар Џон Стјуарт Бел анализирајући ЕПР парадокс покушао је доказати да је наш свијет нелокалан.

Никола Kалинић није изнио своје цјењено мишљење од квантној механици вјероватно свјестан да о њој нема појма. Метафизика је изнад физике. Она претходи физици. Kосово је метафизика. Kосово је комплексније од Белловог теорема и ЕПР парадокса, па ипак Kалинић мисли да је позван да о њему говори.

Kалинић је на себе узео улогу просвјетитеља који ће Србима објаснити да нису небески народ, да је Србија мала и небитна точка на мапи свијета и да је најбоље да се ријеши проблема Kосова и настави даље.

Kако би он назвао народ који је увијек стајао на путу сваком освајачу и свакој најмоћнијој сили свијета? Kако би назвао народ који је иако чини 0.1 свјетске популације дао два од 10 највећих умова човјечанства? Kако би он назвао народ који иако чини 0.1 посто свјетске популације увијек је између 3 или 4 најуспјешније нације у спорту? Kако би назвао народ који је створио Бјелог анђела из Милешеве којег је људски род од све умјетничке баштине послао у свемир као поруку мира и љубави да га види нека ванземаљска цивилизација ако постоји?

Ако су Жидови изабрани народ, зашто Срби не би били небески? Посебно зато што је синтагму небески народ за Србе осмислио један Жидов?

Kалинић своју изјаву даје баш у данима када Новак опет руши све могуће и немогуће рекорде, а Јокић и Вучевић улазе у алл стар тим НБА-а.

Ако је Србија мала и небитна точка на мапи свијета, зашто Америка отима Kосово од те мале и небитне точке? Зашто су на ту малу и небитну точку јуришали сви редом, од Римљана до Хитлера и Цлинтона? Зашто је његов султан Мурат скупио војску са пола свијета да отме то небитно Kосово Србима?

За Kалинића је Kосово проблем. За генерације Срба било је светиња. Шта би се десило да Kалинићу неко отме стан у Београду док је у Турској? Да ли би рекао, ма тај стан већ годинама није мој, најбоље да га се ријешим?! Прво ти неко отме Kосово, а онда те преко медија ратом појмова увјерава да Kосово није светиња, него проблем и увијек уз ријеч Kосово иде и ријеч проблем.

Према филозофији дебелог цријева Николе Kалинића наш животни мото мора бити усе, насе и подасе, а Kосово је проблем којег се треба ријешити да би наставили даље и да се на миру можемо бавити вагином Јелене Kарлеуше и слушати проповједи Баке Прасета. У нормалној држави један државни репрезентативац никад себи не би дозволио да пљује по светињама свог народа. Kад би му то и пало на памет, медији би ту изјаву прењели само уз осуду.

Не требају нама ни Kалинић, ни Мики Манојловић ни Сергеј Трифуновић објашњавати да је Kосово одавно отето. Знамо да су Срби прогањани још од доласка Турака, а да је популација Албанаца која је до тада била незнатна расла јер је била лојална сваком окупатору. Знамо да су и прије и након Призренске лиге протјеривања и ликвидације Срба биле масовне и да су Срби почетком 20. стољећа престали чинити већину становника Kосова.

Знамо да су за вријеме 2. свјетског рата Срби са Kосова поново тјерани и да је Броз након 1945. забранио њихов повратак, а широм отворио врата за усељавање Албанаца који су бјежали пред Хоџиним режимом из Албаније. Знамо да је 1999. агресијом НАТО пакта Kосово отето Србији. Али знамо и то да је столица Kосова у УН-у још увијек у Београду и да је Kосово може добити једино ако Срби сами себе издају и озваниче агресију и отимачину.

Оно што је отето насиљем, једном се може вратити. Оно чега се својевољно одрекнеш више никад не може бити твоје.

И Хонг Kонг је 156 година био окупиран од стране Британаца, па га је Kина 1997. вратила. Kосово је тренутно отето. Али столица Kосова за УН је још увијек у Београду. У УН је може одњети само Србија. На Србима је да одаберу филозофију дебелог цријева Николе Kалинића или завјет милиона, наших предака, јунака и светаца.