Дуга традиција шаха у Србији један је од најважнијих разлога због којих је Град Београд одлучио да подржи организацију овог турнира. Шах је веома важан за наш спорт, али и за друштво у целини, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић на конференцији за медије одржаној поводом организације ФИДЕ гран-при турнира, који ће бити одржан од 28. фебруара до 14. марта у Београду.
Догађају су присуствовали и подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић, помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић, председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, директор турнира Маријан Стричевић и прослављена српска шахисткиња Алиса Марић.

Весић је рекао да је Град Београд без икаквог двоумљења прихватио позив Шаховског савеза Србије да подржи организацију овог турнира.

– Kада нам је председник Шаховског савеза Србије показао овај пројекат, нисмо имали никакву дилему да „станемо иза овог турнира”. Организација овако важног догађаја је веома корисна за Град Београд, за српски шах и спорт уопште. Град константно охрабрује наше спортске савезе да се пријављују за организације оваквих турнира. Београд ће ове године бити домаћин Светског дворанског првенства у атлетици, а надам се и још једног великог европског такмичења. Све то наравно представља промоцију нашег града и земље, а организација ФИДЕ гран-прија је и промоција шаха. Kада млади људи у свом граду имају прилику да уживају у оваквом спектаклу, онда је јасно да неко од њих добије жељу да постане део овог спорта – истакао је Весић.

Он је додао да турнир у наш град доводи врхунске светске шахисте, њихове тимове, али и бројне новинаре, што је добро за туризам јер је Београд град који настоји да привуче што већи број туриста.

– Београд ће и у будућности наставити да подржава организацију оваквих турнира и захваљујем свима који у томе учествују. Знамо да је у време пандемије било тешко одржавати наставу у школама и нема сумње да су деца због тога доста изгубила, тако да можда не би било лоше да надлежна министарства размотре да уведу шах као предмет. На тај начин бисмо сигурно добили нове шаховске шампионе који би са успехом презентовали нашу земљу. Шах је у прошлости био доста заступљенији у спортским емисијама и другим медијима и надам се да је дошло време да поново буде тако – рекао је Весић и у име Града Београда пожелео свим играчима добродошлицу у Београд.

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић је захвалио Граду Београду и Министарству омладине и спорта на, како је рекао, великој подршци.

– Подршка нам много значи јер настојимо да вратимо шах на место на којем је у Србији био у прошлости. Наш крајњи циљ је да поново имамо генерације шахиста које ће освајати медаље на највећим светским такмичењима. Желимо да играчима обезбедимо што боље услове за рад и развој, јер мислимо да домаћи шахисти нису искористили све своје потенцијале – рекао је Лазић.

Директор турнира Маријан Стричевић је подсетио да је гран-при један од три најважнија турнира у календарској години, будући да се на основу пласмана шахисти могу квалификовати за турнир изазивача, са којег победник одлази на меч за титулу првака света.

Vesić: Beograd u martu domaćin eliti svetskog šaha
Vesić: Beograd u martu domaćin eliti svetskog šaha
Vesić: Beograd u martu domaćin eliti svetskog šaha
Vesić: Beograd u martu domaćin eliti svetskog šaha
Vesić: Beograd u martu domaćin eliti svetskog šaha

Оставите Коментар