.

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је за 14. фебруар ребаланс буџета Града Београда, који ће износити рекордних милијарду и 411 милиона евра. Ребаланс буџета је условљен јер су, према његовим речима, многи бољи приходи од планираних.

–Биће повећан буџет градским и приградским општинама за око седам одсто, док ће буџет Града бити повећан за око три одсто. То је јасан доказ да се Град стабилно развија, као и да смо локална самоуправа која има највећу експанзију у новијој историји – истакао је Весић уз подсећање да је буџет Града 2013. године био око 460 милиона евра.

Ребалансом ће градске и приградске општине добити додатно око милијарду динара, истакао је Весић за Београдску хронику.

–Тај новац ће им омогућити да реше проблеме као што су уређење међублоковских простора или атарских путева – истакао је заменик градоначелника.

Подвукао је да је ребалансом повећан буџет за заштиту животне средине за око 10 одсто који ће износити више од шест милијарди динара. Предвиђена је набавка таблета за ученике који полазе у трећи разред, као и куповина уџбеника за децу која крећу у први и други разред, најавио је Весић.

–Опредељен је новац за Линијски парк који је почео да се ради на Дорћолу. Обезбеђено је 235 милиона динара за пошумљвање школских дворишта – прецизирао је Весић.

Он је истакао да је данас задужење Града 281 милион евра, уз обезбеђено враћање за ову годину од 40 милиона евра, док је 2013. године задужење Београда било 1,2 милијарде евра.

Весић је подсетио да је на последњој седници Скупштине града усвојен план развоја Београда до 2030. године.

–Београд ће до тада имати 42 километара метроа. Биће изграђена два нова тунела: Карађорђева-Панчевачки мост и Топчидерски тунел. Сва возила ће до бити еколошка, односно ниједно неће бити на фосилно гориво. Такође биће успостављена нова београдска железница са 235 километара приградске железнице. То ће омогућити да свака приградска општина буде повезана железницом са центром града на 10 минута у шпицу – навео је Весић.

Он је најавио рекоснтрукцију платоа испод хотела Москва, изградњу 40 нових вртића, 110 паркова, 150 километара бициклистичких стаза и седам нових мостова.

–Планом је предвиђено да девет од десет кућа у престоници 2030. године буде прикључено на канализацију. Истим планом је предвиђена изградња седам нових мостова. Мост на Ади Хуји, мост код Винче, нови савски мост, два моста који ће бити у служби Бг воза, као и пешачко-бициклистички мостови који ће спојити Аду Циганлију и Нови Београд, те Земун-Лидо – најавио је Весић.

Он је указао да је планом развоја до 2030. године предвиђено да просечна плата у Београду буде 200.000 динара. Данас је просечна плата у престоници 741 евро, док 2013. године она износила око 460 евра, подсетио је заменик градоначелника.

Оставите Коментар