Заменик градоначелника Београда Горан Весић примио је данас у Старом двору заменика директора за међународне послове Америчког меморијалног музеја Холокауста др Роберта Вилијамса.

Пријему су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Kарл и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић.

Весић је истакао да је тема састанка била пројекат Старог сајмишта на коме Град Београд ради заједно са Владом Републике Србије.

– Град Београд управо завршава пројекат за грађевинску дозволу за реконструкцију Централне куле. У међувремену Влада Србије, односно Министарство културе формирало је Управни одбор музеја који треба да крене у решавање имовине, односно расељавање уз адекватну законску надокнаду. Након тога ћемо да распишемо међународни конкурс за уређење и претварање Старог сајмишта у меморијални центар – рекао је Весић.

Он је истакао да се разговарало и о нашој намери да Централна кула буде место на коме ће се, осим изложбеног простора, учити о свим ужасима Холокауста.

– Договорили смо се да наша делегација посети Музеј Холокауста у Вашингтону већ током овог пролећа и заједно са њима видимо како они уче своје младе генерације, припаднике војске, полиције и других државних служби о томе шта се дешавало у Холокаусту како ти ужаси не би били заборављени. Срећни смо што имамо подршку Америчког меморијалног музеја Холокауста и што ће они бити наш партнер, као и Музеја Јад Вашем који ће заједно са нама учествовати у овом пројекту. Уз подршку две најважније светске институције када се говори о Холокаусту сигуран сам да ће Старо сајмиште бити место сећања, али и место за образовање младих генерација које ће учити о томе шта се дешавало у Другом светском рату – истакао је Весић.

Током састанка др Роберт Вилијамс је рекао да се нада наставку дијалога како би заједно изашли на крај са овим веома комплексним питањима и позвао заменика градоначелника Горана Весића и делегацију Града Београда да посете Амерички меморијални музеј Холокауста у Вашингтону.

Vesić pozvan u Američki memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu
Vesić pozvan u Američki memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu
Vesić pozvan u Američki memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu
Vesić pozvan u Američki memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu

Оставите Коментар