„Мигови 29“, хеликоптери Ми-35 познати и као „летећи тенкови“, модернизовани тенк М-84, само су део наоружања које ће бити приказано на великој војној вежби Војске Србије „Садејство“. На вежби ће бити приказано здружено дејство ваздухопловства, копнених и специјалних снага, па ће Војска Србије приказати своју ватрену моћ и на земљи и у ваздуху.

На војној вежби која ће у суботу бити одржана на Пештерској висоравни, биће приказано заједничко дејство јединица копнене војске, ратног ваздухпловства и специјалних снага војске Србије, наводи пуковник Милан Еленков припадник Ратног ваздухопловства Против-ваздухопловне одбране, преноси РТС.

Пуковник Еленков наводи да су на привременом полигону „Пештер“ у току припреме и увежбавање за војну вежбу „Садејство 2020“, током које треба да се види и оцени рад свих јединица у војсци Србије.

  • Вежба се састоји од седам секвенци. А циљ вежбе је приказ стања обучености команди и јединица Војске Србије у решавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције, са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага копнене војске – објашњава Еленков.

Како каже, на Пештерској висоравни и у ваздушном простору имаћемо прилику да видимо „мигове 29″“, „орао“, „супергалеб Г-4“, хеликоптер Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбени хеликоптер „гама“ и палету наоружања коју ће они користити.

Додаје да се у припремама за ову вежбу од 1. октобра већ дејствовало на полигонима у Ченти и на Пасуљанским ливадама.

Мајор Милан Суџуковић, припадник 72. бригаде за специјалне операције, објашњава да ће се специјалне снаге на вежби представити у два дела, да ће се користити најсавременија балистичка опрема, дронови и модернизована борбена возила.

  • Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализоваће хеликоптерски десант снага, неутралисање противника, специјални десант, а круна вежбе биће скок где ће два припадника 63. падобранске бригаде носити заставу Републике Србије и заставу Војске Србије – објашњава Суџуковић.

Бригадни генерал Жељко Кузмановић наводи да се јединице Ратног ваздухопловства и ПВО и Копнене војске заједнички припремају за предстојећу вежбу и да су реализовале и извеле сва припремна гађања и припремне активности те да су припремљене дошле на Привремени полигон „Пештер“.

Додаје да ће на вежби учествовати око 2.800 припадника здружених снага Војске Србије, а да ће гледаоци поред средстава и опреме које је Војска Србије до сада имала, имати прилику да виде и савремене модернизоване системе – оклопно возило „лазар три“, модернизовани тенк М-84, модернизовани БП-80, савремене модернизоване артиљеријске системе, наоружање и опрему.

Истиче да ће без обзира на временске прилике вежба бити одржана, и да ће, како каже, све оно што је планирано бити приказано у суботу.

Поред 2.800 војника, на вежби ће учествовати 150 борбени и неборбених возила и 40 ваздухоплова, саопштило је Министарство одбране.

Leave a Reply