У Санкт Петербургу је приређена парада у част 325. годишњице формирања Руске флоте, а њој је присуствовао и руски председник Владимир Путин.

Путин, врховни командант руске војске, претходно је посетио Кронштат где је обишао бродове који учествују у паради и војницима честитао јубилеј.
На почетку параде главнокомандујући Ратне морнарице Русије Николај Јевменов путем видео-конференције примио рапорт од команданата свих руских флота.

Уследио је свечани плотун којим је означен почетак параде. Председник Русије, министар одбране Сергеј Шојгу и командант морнарице патролним бродом обишли су бродове у парадном строју.

Путин је војницима честитао Дан Ратне морнарице а потом им се и обратио.

После интонирања химне Руске Федерације и свечаних плотуна с Петропавловске тврђаве почела је смотра јединица, бродова и авиона. У грандиозној петој по реду паради учествовала су 54 брода, 48 авиона и преко 4.000 војника.

На Неви је, поред осталих бродова, приказана и најновија фрегата пројекта 22350 „Адмирал Касатонов“, ненуклеарни брод „Кронштат“, шест једрењака, велики десантни борд „Оленогорски горњак“ и други бродови, док је у Кронштату парадни строј чинило 16 бродова, међу њима ракетна крстарица „Маршал Устинов“, корвета „Гремјашчи“ и други.

На паради је први пут учествовала и најновија стратешка подморница „Кнез Владимир“. Као гости на паради појавила су се три страна брода – из Индије, Ирана, Пакистана.

Увече у 20 сати у Санкт Петербургу ће бити одржана и свечана артиљеријска почасна паљба. Због сложених епидемиолошких услова парада је одржана без присуства публике.

Оставите Коментар