Америчка војна база на Kосову и Метохији претворена је у центар за обуку кадрова косовске „војске“, поручују данас из Русије.

Kосовско питање може бити решено само путем међународног права и договора које усвоји Савет безбедности Уједињених нација, рекао је данас директор четвртог европског одељења Министарства спољних послова Русије Јуриј Пилипсон.

Дипломата је потврдио да је Москва у сталном контакту са Србијом и да заједно са Београдом координише своје акције по питању Kосова и Метохије.

„Залажемо се за постизање обострано прихватљивог решења од стране и Београда и Приштине на основу Резолуције 1244, које мора да одобри Савет безбедности УН“, рекао је Пилипсон у интервјуу за „РИА Новости“.

Из министарства су поручили и да не желе да коментаришу спекулације о томе да Москва гради руску војну базу на Kосову и Метохији. Ове информације окарактерисане су као „недобронамерне“. Са друге стране, из Москве поручују да Сједињене Америчке Државе већ дужи низ година на територији KиМ имају своју војну базу „Бондстил“, која је била отворена под изговором да ће служити мировним напорима у циљу спровођења Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

„Вашингтон и његови савезници из НАТО-а су је (војну базу) заправо претворили у центар за обуку кадрова косовске ‘војске’, чије је стварање директно у супротности са одредбама поменуте резолуције Савета безбедности“, нагласио је Пилипсон.

Подсетимо, представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова синоћ је напоменула да се Русија не придржава истог принципа као и Запад у односу према Србији, алудирајући на такозвану западну политику „завртања руку“. Портпаролка је изјавила да је Москва свесна јаког притиска којем је Београд изложен због добрих односа са Русијом, али је додала и да су у Србији свесни својих националних интереса, који „нису предмет преговарања“.

О енергетској сарадњи Србије и Северне Македоније

Kоментаришући планове Београда о изградњи гасног интерконектора са Северном Македонијом, Пилипсон је поручио да је Србија суверена земља, те да своје планове прави у складу са националним интересима.

На коментар новинара да би такав споразум могао довести до мање зависности од руског гаса, из Министарства спољних послова поручили су да се према српским пријатељима односе „са дужним поштовањем“.

„Сарадња са српским пријатељима гради се на основу поштовања узајамних интереса и обостране користи“, поновио је.

О Црној Гори

Одговарајући на питање о односима са Црном Гором, након што су власти те земље прошле године одлучиле да протерају велики број руских дипломата, Пилипсон је казао да Подгорица није ни формулисала конкретне разлоге због којих је 12 радника дипломатског представништва окарактерисано као персона нон грата.

„Очигледно је да су одлучили да покажу приврженост Западу у борби против митске претње из Русије, те су се придружили колективном ‘лову на вештице’ под изговором свега онога што се дешава у Украјини. Непријатељско понашање Подгорице објективно је закомпликовало рад наше амбасаде, у којој је број особља сведен на минимум“, поручили су из министарства.

Повратак нормалном функционисању руске амбасаде одговарало би пре свега интересима обичних грађана – и руских и црногорских, пренеле су „РИА Новости“.

Оставите Коментар