Председник Кине Си Ђинпинг позвао је велике глобалне економије на самиту Групе 20 /Г20/ у Индонезији да се успротиве политизовању и коришћењу трговине храном и енергијом као оружја и да укину једностране санкције у истраживачкој и технолошкој сарадњи, јавила је кинеска државна телевизија ЧТВ.

– Кључно је да се успротивимо политизовању и коришћењу трговине храном и енергијом као оружја и да укинемо једностране санкције и ограничења у релевантним сферама истраживачке и технолошке сарадње – рекао је Си.

Он је изразио уверење да се проблеми могу решити међународном сарадњом на праћењу тржишта и стварањем отвореног и одрживог тржишта робе, користећи заједничке напоре са циљем стабилизовања цена и ланаца снабдевања.

– Сигурност хране и енергије су најрелевантнији изазови глобалног развоја. Главни разлог тренутне кризе нису проблеми са производњом и потражњом већ са ланцима снабдевања, као и ометање међународне сарадње – истакао је кинески лидер.

Си је позвао чланице Г20 да „ограниче глобалну инфлацију“ и елиминишу економске и финансијске ризике.

Он је нагласио да развијене економије треба да сведу на минимум негативну страну ефеката њихове монетарне политике.

– Треба да наставимо да подржавамо мултилатерални трговински систем са централном улогом Светске трговинске организације и да омогућимо либерализацију трговине и улагања – нагласио је Си.

Према његовим речима, за међународну заједницу је кључна и „нулта толеранција“ према корупцији.
Си је навео да глобални развој није могућ без мирне и стабилне међународне ситуације, те да је у ту сврху представио Глобалну безбедносну иницијативу.

Председник Кине додао је да је важно осигуравање тога да транзиција са фосилних горива на обновљиву енергију не нашкоди економији и животном стандарду људи.

Оставите Коментар