Општина Kњажевац од шездесетих година прошлог века има негативан природни прираштај. Општинске власти верују да ће пројектом поделе државних станова и кућа на коришћење грађанима Србије који желе да живе у овом граду, зауставити тај тренд.

Према попису из 2011. године у књажевачкој Општини било је нешто више од 32.000 становника. Десетак година касније тај број је опао за неколико хиљада. Због свега тога општинске власти су поред осталих мера за повећање броја житеља на овом подручју понудиле бесплатан смештај свим грађанима Србиј који желе да живе у овој Општини.

  • Добра идеја да се врати омладина да се рађају деца у тим селима да нам се покрену школе да би смо покренули пољопривреду.
  • Што се тиче ових станова ја сам презадовољан са тим што се урадило, да дамо људима кров над главом – кажу анкетирани.

У Општини Kњажевац кажу да је у току попис објеката који су у државном власништву. По завршетку тог посла куће и станови ће бити реновирани и понуђени, бесплатно, на коришћење свим грађанима Србије.

  • Ми желимо да на овај начин уз све мере пронаталне политике, а навео бих: 4.000 евра за сваку незапослену мајку која роди треће дете. Ми желимо да повећамо број становника. У сваком селу у коме би дошао да живи један брачни пар, то би, можда, значило још неколико деце у том селу, то би значило и опстанак тих наших села – каже Милан Ђокић, председник Општине Kњажевац.

У Kњажевцу кажу да је ова јавна позивница добра основа за свеукупан развој, тим пре што ће будући становници ове општине имати могућност запослења како у индустријском тако и у пољопривредном сектору.

У општини Kњажевац од фебруара свака незапослена мајка за треће дете добија по 480.000 динара на 24 једнаких месечних рата. То значи да ће дете до своје друге године сваког месеца добијати по 20.000 динара!

  • За прворођено и другорођено дете општина даје једнократну новчану помоћ у износу од 35.000 динара, а за трећерођено једнократну помоћ од 100.000 динара плус 480.000 у месечним ратама. У циљу побољшања наталитета у сви књажевачки основци добијају бесплатну ужину, као и бесплатне уџбенике за свако треће, четврто и пето дете у продици. У школу, са бесплатним књигама, иду и ученици из социјално угрожених породица – изјавио је раније Ђокић, председник општине Kњажевац.

Оставите Коментар