На Балкану су се протеклих дана узбуркали духови због споменика „Мађарска калварија“ који је мађарски премијер Виктор Орбан прошле суботе открио у Шатораљаујхељ на граници са Словачком.

Пажња медија је била примарно усмерена на споменик који приказује Мађарску из времена Хабсбуршке монархије. Орбан је у свом говору историјску судбину Мађарске упоредио с судбином Исуса Христа говорећи о „мађарском Путу крста“.

  • Поновно ходамо Путем крста. Тражимо лек, утеху, наду и охрабрење. Знамо да то можемо да добијемо само на крају пута. Само овде и тако се можемо издигнути изнад бола – рекао је Орбан на почетку свог говора.

Након тога се Орбан враћа далеко у прошлост и спомиње „племена која лутају степом“ од којих су многа нестала у „прашини историје“, али не и Мађари, који су се изборили за своје место и онда „отворили своја срца хршићанству“ и „чули реч Бога“, а то су и данас „темељи мађарске државе“.

  • Одбранили смо се од напада западних царстава. Опоравили смо се од удара источних пагана – наставља Орбан.

Онда је дошао до Отоманског царства и Мађара као бедема хршћанства, а потом говорио о „слави мађарским женама“ јер су рађале довољно Мађара кроз историју – у једном тренутку војнике да бране нацију, а у другом занатлије који су је изградили.

  • Увек су нам давале што је требало. Нашим женама дугујемо што је у нашим генима вештина преживљавања и изградње нације. Њима дугујемо што смо европски шампиони преживљавања – рекао је Орбан.

Орбан хвали „прадедове који нису одустали“ који нису „клечали ни молили за милост“, него су издржали недаће и то „нацистичке кампове, совјетске гулаге, депортације, Чехословачку, Југославију“. Онда Орбан закључује да су све те државе нестале, као и империјално царство Велике Британије и Француске, „а што је остало од њих копрца се у мултикултуралном шкрипцу њихових осветничких бивших колонија“.

  • Чак и најмоћнији не могу да избегну правду историје. Ми Мађари ћемо остати да стојимо без обзира на то како се ветар окрене. Остаћемо јер смо код куће – наставља Орбан и ликује што су Мађари преживели да буду на сахрани оних који су њих хтели да ставе у гробове.

Орбан је додао и да је срећан „што гради заједничку будућност са Словачком, Словенијом, Хрватском и Србијом које су поносне на свој национални идентитет“. Истиче да је историја дала можда и последњу шансу народима средње Европе да се заједно обране „од Запада и Истока“. Хвали се да је Мађарска најмногољуднија земља у Kарпатском базену и да „није била овако снажна последњих 100 година“.

  • Не постоји ниједна нација на свету која је могла да издржи такво столеће – каже Орбан.

Похвалио је и Мађаре који живе ван матице јер су „остали верни мађарској нацији и својој домовини“.

Орбан је упозорио и да се „свет мења“ и да „следе тектонске промене“ јер „САД више нису саме на престолу света, Евроазија се пуном паром изграђује, а јављају се напрслине у оквирима Европске уније“.

  • Тло дрхти под ногама наших суседа. Рађа се нови светски поредак – наставио је Орбан.

Мађарски премијер позвао је следећу генерацију Мађара, „пету генерацију након Тријанона (Тријанонског споразума)“, да „победи у бици која све одлучује“. Орбанова генерација, „четврта након Тријанона“ довела је Мађарску до „врата победе“, а пета генерација би требало да се у заједништву „приближи Богу, који је бесконачан“.

  • Неће бити лако и једноставно, али ће вредети. Велика епоха је пред нама. Будите спремни, припремајте се сваки дан. Мађарска пре свега другог, Бог изнад свих нас. Напред Мађарска, напред Мађари – завршио је Орбан свој говор.
--

Leave a Reply