Раскошна пространа пешачка зона, дрвореди, четири саобраћајне траке, паметне клупе с бесплатним интернетом, сензорима за температуру, квалитет ваздуха и буку, преко 100 светиљки на даљинско управљање, паркинг за бицикле, потапајући стубићи и још много тога красиће нови Трг републике у Београду, који ће сви пешаци и возачи моћи поново ових дана.

Фото: Град Београд
Фото: Град Београд

Површина обухваћена реконструкцијом била је преко 1,5 хектара, од чега је две трећине намењено пешацима, а постављене су камене плоче и коцке различитих димензија како би се раздвојиле саобраћајне и пешачке површине, које су изграђене на постељици од природног тла. Омогућено је организовање различитих културних садржаја, а истовремено је плато задржао и саобраћајну функцију, па ће преко њега возила прелазити као и до сада, уз обавезно смањење брзине кретања.

Фото: Град Београд
Фото: Град Београд

Више простора за пешаке

  • Трг републике није био обична грађевинска реконструкција, већ рад на најважнијем градском простору, који је изузетно важан за све и на коме ће грађани сада моћи да уживају у много квалитетних садржаја. Све је и рађено с циљем да се добије што више простора за пешаке, да има више зеленила, бесплатан вај-фај, најбоља расвета у граду и још много тога… Тај простор ће сада моћи да се користи за најразличитије манифестације, од позоришних представа до модних ревија, све инсталације су урађене, нико неће морати да развуче ниједан кабл – рекао је за Курир заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Нова јавна расвета обезбеђује осветљење платоа, пешачких стаза са бочних страна, сценску и декоративну расвету, осветљење Споменика кнезу Михаилу са четири канделабра, фасада Народног позоришта и Народног музеја и саобраћајног потеза Коларчева-Македонска. За осветљење трга уграђено је преко 100 нових светиљки у систем даљинског управљања. На читавом простору је засађено 27 нових стабала, па тако са већ постојећим сада има преко 50 стабала на потезу Васина-Македонска-Коларчева.

Гранитне плоче

Поред 27 камених клупа, на Тргу републике ће се налазити и пет паметних клупа с бесплатним интернетом, сензорима и пуњачима за преносиве уређаје. На две локације предвиђено је и шест потапајућих стубића, који омогућавају улазак возила с дозволом, а паркинг за бицикле постављен је у зони дрвореда код Народног музеја, према углу с Васином улицом.

Посебном обрадом гранита на пешачком делу обележено је место Капије, а на појединим плочама гранита биће обележено и место где су сахрањивани црвеноармејци пали у борби за ослобођење Београда 1944. године.

ЗАДРЖАВА СЕ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

Трг републике је планиран првенствено као пешачки трг, али до изградње новог тролејбуско-аутобуског терминуса у Дунавској улици задржавају се постојеће линије јавног превоза. Преко Трга републике планиране су четири саобраћајне траке, а ради уклапања коловозних конструкција реконструисани су делови Француске, Коларчеве и Македонске улице. Током уређења замењено је и реконструисано око 250 метара водоводних и канализационих цеви, електроенергетска и телекомуникациона мрежа.


Јелена Пронић

Оставите Коментар