Досадашњи предсједник Скупштине општине Бар Радомир Новаковић Цакан, који је захваљујући и великом доприносу српских гласова, дошао у позицију да поново буде власт у том граду, био је гост на трибини на којој је говорио и Митхад Ћеман, који јавно тврди да је “Горски вијенац погубна и одвратна књига и да је Његошев спјев допринио геноцидима над Бошњацима”. Ћеман иначе јавно брани и радикални исламистички покрет вехабизам, а оштро је нападао и Владу Црне Горе. И поред оваквих тешких квалификација које је изнио на рачун Његоша и “Горског вијенца”, као и одбране вехабизма и напада на Црну Гору, а све је доступно на интернету, Новаковић је сједио у првом реду на трибини у Бару, гдје је главни предавач био управо Ћеман.

Несхватљиво је, да је Новаковић необавијештен човјек и да није знао ко је предавач на тој трибини, а да зло буде још веће, он је тамо био у својству првог човјека Скупштине града, уједно и представник ДПС-а са којима је био тада у коалицији. Очигледно је да Новаковић ужива подршку тих структура и за поновни избор на неку челну функцију у Бару, чим се није оградио од свега онога што је његов домаћин јавно изнио на рачун Црне Горе и Његоша. Евентуална оправдања, уз коришћење отрцаних флоскула да је неко предсједник свих грађана и да поштује све вјере, овај пут не пију воду, јер се овдје ради о човјеку који је изнио тешке ријечи на рачун Његоша, “Горског вијенца”, па и саме државе, а уједно бранећи вехабизам и претходно је требао да се распита ко је предавач, што је сасвим логично кад су трибине у питању.

Za Mithada Ćemana je “Gorski vijenac” odvratna i pogubna knjiga

А Цаканов предавач, професор Митхад Ћеман између осталог каже да “концентрација страха од Муслимана коју производи “Горски вијенац” више није довољна за нове покоље и прогнанства које нам се спремају, сада на нешто суптилнији начин, Влада Црне Горе се потрудила пронаћи и маркирати нове притоке ријечи страха, коју препознајемо и у изјави њихове Агенције за националну безбиједност (АНБ) „да у складу са законским надлежностима, прикупља податке о дјеловању исламистичких структура тзв. вехабијске иделошке оријентације, који су потенцијална опасност по националну сигурност.”

Skup kojem je prisustvovao i Novaković

Ћеман је 2013. године изјавио и да “у години у којој обиљежавамо вијек насилног покрштавања, протјеривања, и на посљетку геноцида над Бошњацима а и над осталим муслиманима тога краја најављују се  (прим. аут. од државе Црне Горе) нови прогони овај пут под плаштом борбе против вехабизма”.

Наравно, Новаковић је одласком на трибину на којој је главни предавач био Ћеман, индиректно аминовао све ово, а да се није ни оградио од свега тога.

Новаковић је некада био функционер Позитивне Црне Горе и захваљујући томе ДПС га је наградио мјестом предсједника Скупштине општине Бар. На локалним изборима, прије мјесец дана, наступио је са листом “Бирам Бар и освојио 12 одсто гласова и према неким информацијама, заједно са ДПС-ом, биће нова власт у том граду.

Остаје да се види како ће ДПС, како на локалном нивоу, тако и на државном реаговати на ова најновија сазнања и излет Радомира Новаковића Цакана.

Извор: borba.me