Грчка која је једна од омиљених дестинација српских туриста, своје туристичке објекте могла би да отвори између 15. јуна и 1. јула.

„Грчка је спремна да отвори своја врата за госте из пет до шест земаља, а добра вест за нас је да се међу тим државама налази и Србија“, каже Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких организација Србије (ЈУТА), преноси „Блиц“.

То се поклапа и са оценама познавалаца да путовања из Србије неће бити могућа бар још неколико недеља, отприлике до средине јуна.

„Верујемо да ћемо део сезоне успети да спасемо и путовањима у Црну Гору, као и у Египат, који релативно добро стоји када је реч о пандемији вируса корона, а који је доста флексибилно тржиште. Ипак, сви планови су још увек на ’стенд бају‘ и не зависе од туристичких агенција, што значи да тур оператери не могу у овом тренутку гарантовати прецизне датуме, иако би сами волели да с радом крену већ сутра“, оценио је Сеничић.

Грци су одлучили да неће бити отворени за туристе из Западне Европе и земаља у којима је пандемија највише узела маха, а наша земља је добила „зелено светло“, заједно са Румунијом, Бугарском, Израелом…

„Ако се отворе границе и ако на граничним прелазима буде колико-толико редовно стање, помињу се могући прегледи, додатна папирологија, а још увек није решено ни питање карантина приликом одласка и повратка, надамо се да ћемо успети да спасемо макар део сезоне“, објашњава Александар Сеничић.

У међувремену су све очи упрте у здравствену ситуацију и инструкције државних органа. Овог лета ће радити они који могу и који нађу интереса, јер је много хотела којима није у интересу да отварају врата ако закључе да ће попуњеност бити ниска.

Аустрија отвара границе

Границе за туристе би могла да отвори и Аустрија, такође једна од омиљенијих дестинација грађана Србије.

„Аустрија би на лето могла да дозволи туристима из Немачке и других земаља, у којима је вирус корона под контролом, да посете Аустрију. Слобода путовања остаће ограничена у наредним месецима. Међутим, ако су земље успешне у борби против вируса корона, попут Немачке, постоји реална шанса за билатералне споразуме“, рекла је министарка туризма Елизабет Кестингер.

Туристичке агенције у Србији су одлучиле да откажу сва путовања до 15. маја. Према речима туристичких радника, прве недеље маја требало би да буде одржан нови састанак туристичких агенција, као и њихов разговор са државом и институцијама, на коме би било речи о даљим корацима. Тренутно преовладава мишљење да путовања неће бити могућа бар још неколико недеља, отприлике до средине јуна.

Отказано свако пето путовање у региону

Једно од пет резервисаних путовања на Западни Балкан, планираних у 2020. години, отказано је. То ову ситуацију чини изузетно тешком, јер туризам доприноси БДП-у региона са 10,2 одсто, док је 11,4 одсто свих запослених управо у сектору туризма и путовања.

Пројекат развоја и промоције туризма, који реализује Веће за регионалну сарадњу, а финансира ЕУ, спровео је истраживање туристичких агенција и тур оператера са Западног Балкана, према коме прелиминарни резултати показују да је 42 одсто туристичких агенција и тур оператера већ почело са резањем трошкова и отпуштањем дела радника. Око 20 одсто је већ престало са радом, док 41 одсто има довољно ресурса да одржава нормалан рад током три месеца.

С обзиром на тренутне околности, 72 одсто агенција и оператера у сектору туризма у региону очекује подршку својих влада, како би наставили са радом када се оконча блокада узрокована вирусом корона.

Оставите Коментар