Грчки недељник „Елефтери ора“, уз наслов „Решење је једно, граница са Србијом!“, објавио карту Македоније на којој је она подељена између Србије и Грчке, а мали делови припали су Бугарској и Албанији.

Грчка би са Србијом, Албанијом и Бугарском требало да подели Македонију, пише грчки недељник „Елефтери ора“ (Слободно време). Тај лист, близак Грчкој православној цркви и десничарским екстремистима, предлаже поделу свог северног суседа као једино решење за окончање спора око имена бивше републике СФРЈ.

Једино решење

„Елефтери ора“ је на насловној страни у понедељак објавио мапу поделе Македоније под насловом „Решење је једно, граница са Србијом!“.

Према том грчком предлогу, Србији би припао део Македоније до испод Велеса на југу, на западу скоро до Тетова, а на истоку безмало до Штипа. На југу би се Србија тако граничила с Грчком, на западу са Албанијом, а на истоку са Бугарском. Како се на карти види, највећи део Македоније припао би Грчкој и Србији, док би много мање добили Албанци и Бугари.

printscreen

Поред мапе, на насловници недељника „Елефтери ора“ исписан је текст грчке химне за Македонију:
– О, славна Македонијо, земљо Александрова, прогонила си варваре и сад си слободна. Ти јеси и бићеш грчка, највећи понос сваког Грка, а ми грчка деца крунисаћемо те венцима. Македонци не могу да живе поробљени, чак и да изгубе све, увек ће имати своју слободу. Дијамантску круну на главу стави и прогласићемо те Македонијом поново. Грчка деца ти се радују, прва си ушла у патње целог света“ (прим. прев)

Провокативна насловна страна грчког листа одсликава ставове Грчке православне цркве и ултрадесничарске странке Златне зоре. Ни једни ни други не желе да њихов северни комшија у имену садржи термин „Македонија“.

– Ниједан политички вођа у Грчкој нема права да легализује продају наше историје. Прихватање било каквог имена које садржи термин „Македонија“ јесте чин националног ниподаштавања историје – сматра Никос Михалолијакос, лидер Златне зоре.

Он додаје да је његова партија против компромиса за „грчку Македонију“.

– Ако би они добили име које само садржи реч „Македонија“, то би значило издају Грчке. Не желимо сарадњу са партијама које воде антинационалну политику у вези са овим питањем од велике националне важности – рекао је Михалолијакос.

И Грчка православна црква има сличан став. Синод цркве издао је оштро саопштење у којем се противи употреби речи „Македонија“ или било које форме тог термина у решењу спора око имена северног суседа.

– Одбијамо било какав компромис који би могао да дозволи северној републици да употреби термин „Македонија“ у свом имену – навео је Синод.

Грчка јавност је након тог саопштења одмах скочила на ноге, поручујући Цркви да се не меша у политику земље. Међутим, архиепископ атински Јероним ИИ одговорио је да се употреба речи „Македонија“ у туђем имену и те како тиче Цркве, која је забринута за своје вернике.

Пет имена у оптицају

Иначе, шокантна насловна страна објављена је након обнове преговора Грчке и Македоније о имену некадашње југословенске републике и великог протеста у Солуну, на којем је учествовало око 500.000 Грка. Они су тражили да се њиховом северном суседу не дозволи да употреби реч „Македонија“ у имену.

Такође, мапа подељене Македоније објављена је пре сусрета македонског и грчког премијера Зорана Заева и Алексиса Ципраса на Светском економском форуму у Давосу. Њих двојица би, како се очекује, требало да разговарају о решењу спора који траје 27 година.

Према наводима медија, у оптицају су пет имена – Вардарска Македонија, Северна Македонија, Горња Македонија, Република Македонија (Скопље) и Нова Македонија.

Извор: informer.rs