Специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел открио је детаље преговора српске и косовске делегације у Белој кући, наводећи да су се неслагања око Газивода односила на назив језера. Он је рекао да је у шали предложио да језеро Газиводе понесе назив „Трампово језеро“.

„Овај перципирани конфликт на неки начин је сукоб који траје већ 21 годину. Заглављени смо 21 годину покушавајући да их наговоримо да се сложе око речи и фраза“, рекао је Гренел на почетку интервјуа америчком радију, пренела је Kоха.

Он је то покушао да илуструје америчкој публици примерима.

„Тамо се налази једно језеро. Можда ово не би требало да спомињем јер неко на Kосову или у Србији може да се наљути – највећи део језера налази се на косовској територији, а мањи део је у Србији. Док смо покушавали да пронађемо решење како да ове две земље поведемо ка економској сарадњи, једна од ствари о којој смо размишљали било је проналажење начина решавања проблема језера, јер постоје начини за стварање радних места кроз енергетске пројекте“, рекао је Гренел, објаснивши у наставку у чему је било већих спорења.

Док су САД инсистирале на економским приликама, обе стране су се сукобиле око тога како назвати језеро, рекао је Гренел.

Он објашњава да је српска страна тражила да се језеро зове Газиводе, а док је албанска инсистирала на свом називу Ујмани. Додао да је предложио да у званичном документу стоји „косовски назив/српски назив“, што је, тврди разбеснело обе стране.

„Стално смо га називали са два имена и то се није свидело ниједној страни. Ова врста борбе око речи и симболике је, као што сам рекао двојици лидера, таква да не даје људима могућност да плаћају зајмове, не доноси им храну. Ако наставите да се борите за симболику, придеве, глаголе, именице, нећемо никако напредовати. Ставите ове ствари на страну и пређите на економију. Напокон су је оставили, али у шали сам рекао – ако се не слажете око назива, можемо га назвати Трампово језеро’“, рекао је Гренел.

Пре неколико дана су медији пренели изјаву новинара Берата Бужаља да је Алијанса за Будућност Kосова (АБK) затражила у Вашингтону да име језера Газиводе у споразуму у Белој кући буде под именом Ујман, а не Газиводе, а пошто је тај назив остао и АБK није могла да промени текст споразума, дат је предлог да се језеро назове Трампово језеро.

Оставите Коментар