Некадашњи капетан грчке морнарице Маринос Рицудис који је одбио да учествује у војним активностима током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године и да бомбардује Србију, данас је православним вјерницима честитао Божић тако што је на свом Фацебоок профилу објавио фотографију на којој на српском, ћирилицом пише: „Мир Божији, Христос се роди“.

„Христос је стигао“, написао је Рицудис у опису фотографије.

Рицудис је још једном показао колико му је важан српски народ, а до сада нам је небројено пута пружио подршку.

Његова честитка наишла је на низ позитивних реакција, а људи су му у коментарима одговарала „Ваистину се роди“.

„Срећан Божић брате, све најбоље ти желим“, „Ваистину се роди људино“, „Да си жив и здрав Мариносе“, „Хвала дивни човјече , жив и здрав био!“, само су неки од одговора корисника.

Подсјећамо, одлука да током НАТО агресије 1999. године одбије да бомбардује Србију, капетана брода грчке ратне морнарице Мариноса Рицудиса коштала је каријере.

Ријечима: „Kао православац не могу да учествујем у нападу на братски народ“, Рицудис се тада оглушио о наређење и вратио брод у луку умјесто да уплови у Јадран. Тиме је запечатио своју судбину.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на двије и по године затвора. Притвором се, нажалост, нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Овом невјероватном човјеку, којег зна сваки Србин и који у нашој држави има неколико мурала, свети архијерејски синод СПЦ је доделио орден светог цара Kонстантина.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар