Зорана Михајловић у континуитету активно ради на затварању ЕПС-ових рудника и термоелектрана зарад интереса лобија увозника струје који заједно желе да Србија изгуби своју независност и постане зависна од увоза скупе струје чиме се смањује животни стандард грађана, поништава конкурентност српске привреде али и губи преко 50.000 радних места у српској електромасиноградњи.

ЕПС на својим производним објектима ангажује велики број државних института и факултета, велики број производних фирми металске и електро индустрије као и значајан број грађевинских и осталих услужних сектора. Само директно у производњи термо сектора план Зоране Михајловић је да угаси 20.000 радних места, рудара Kолубаре и Kостолца којима се нуди преквалификација на биро за незапослене.

У овом тренутку Михајловићка нуди изградњу страних соларних и ветропаркова уз значајан увоз струје, у том процесу транзиције нема места за 50.000 радника у Србији. Увођење плаћања еколошких намета ЦО2 таксе од 2026 године нису увеле ни много богатије земље ЕУ али је нажалост Србија своју енергетску независност успела да изгуби са Зораном Михајловић.

Плаћање еколоских намета за многе земље у развоју није ни опција до 2050 али је МРЕ државни секретар Јованка Атанацковић своје место поред Зоране успела да купи продајом интереса Србије и издајом радника ЕПСа. И она српским радницима из рудника Kостолца и Kолубаре нуди да се прекфалификују да држе метле и чисте соларне паркове али посла има само за мали број људи, максимално 10 радника по соларном парку од 50-100мw. Исти број запослених је потребан за одржавање путева ветропаркова али само зими тако да би рудари постали радници са лопатама. То је права истина процеса зелене транзиције и затварања термо сектора. То је будућност која чека све рударе Србије. Јованка Атанацковић је стечајни управник рудника Kостолца и Kолубара и службених америчких интереса која осмисљава законске процедуре за убијање српских интереса и радних места. Поставља се питање да ли су радници Kостолца и Kолубаре свесни ефеката рада државног секретара који би требало да ради у интересу Србије.

Министарка Енергетике Зорана Михајловић у мандату од 2012 започела је реализацију свог плана убијања српске енергетике. Од блокаде изградње новог блока у Kостолцу до саботирања изградње Јужног Тока гасне интерконекције у чијем је заустављању активно учествовала радећи за своје иностране спонзоре. Изградња новог блока електране Kостолац од 350мw је настављена тек 2016 године са свим могућим напорима да се процес успори и блокира.

Свој ангажман на убијању ЕПС-а наставила је и као министар грађевине кроз успоравање и блокаду издавања дозвола и сагласности ЕПС-у за велики број пројеката модернизације и изградње нових производних објеката. ЕПС је пројекте гурао напред својом упорношћу и знањем својих стручних људи инжењера и правника. Успела је да се активно умеша и у рушење пројекта изградње хидроелектрана на Дрини, историјског пројекта који је ЕПС после 35 година успео да покрене са колегама из Републике Српске. Активно је подржала Сарајево и блокаду пројекта са њихове стране вероватно по инструкцији својих америчких спонзора који желе да зауставе било какав економски раст у Републици Српској. У сарадњи са лобијима из Сарајева и далке активно ради на успоравању у блокирању пројекта Горња Дрина заједно са Зораном Илићем помоћником министра Министарства Енергетике.

Зоран Илић, гробар српске енергетике и десна рука Зоране Михајловић, извршилац свих наредби још из времена мандата у Министарству Грађевине и део екипе која је са Поледицом рекетирала по Србији. Богати пилот цивилне авијације који у свом власништву има неколико авиона, приватну школу летења и приватни аеродром у Великом Градишту који је хтео о државном троску да просири и изгради за своје потребе. Власник приватне авио компаније и малог аеродрома који је успео да успори и блокира неколико ЕПС пројеката у Kостолцу са правдањем да ће утицати на трасе авио летова.

Заједно са Јованком Атанацковић са којом дели и више од професионалне сарадње, са којом има службене консултације на Kопаонику и Ади Бојани а уз спонзорство истих ментора Михајловићке који лобирају за гашење српских електрана. Зоран Илић промотер прескупих за грађане Србије америчких инвестиција и водећи консултант страних компанија у сектору енергетике који је у њиховим интересу написао спорне законске уредбе којима се страни ветропаркови ослобађају трошка балансирања на рачун ЕПС и ЕМС а да при томе сву произведену струју могу да извозе ван Србије. Зоран Илић је истовремено члан неколико надзорних одбора и скупштина издвојених ЕПС фирми као што је Прим који ће међу првима ставити катанац на производне хале јер су директно везани за рударски сектор ЕПС. Исти план за убрзано гашење Илић има и за Протент, компанију која се бави пословима одржавања производње у ЕПС постројењима у којима ради 7000 радника.

МРЕ је очигледно изнад Владе Србије и премијерке јер ради без контроле и у интересу страних лобија, а директно против интереса грађана Србије и запослених у целом сектору. Једини приоритети које је министарка Михајловић дала на реализацију својим помоћницима Јованки Атанацковић и Зорану Илићу је гашење српских рудника и термоелектрана по сваку цену и промовисање три америчка енергетска пројекта који ће потопити Српску енергетику. Михајловићка је то и потврдила да је изнад Владе Србије када је ноншалатно рекла да су ова три пројекта на њен предлог једини добили подршку Владе Србије.

Са свим учињеним активностима на убијању Српске енергетике запослени у ЕПС заједно са својим синдикатима би требало да се припремају за преквалификације на радна места са лопатама и метлама. Новац да плате скупу струју и школују децу свакако неће имати али ће постати јефтина радна снага Зораниних спонзора који њу зеле да виде на челу СНСа, мада би Зорана хтела да буде и премијерка и председник и како стоје ствари сада на том путу нема препрека.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар