Непозната група младића упала је вечерас у галерију „Стара капетанија“ у Земуну и поцепала изложене радове, пренели су београдски медији. Још увек није познат мотив овог напада.

Многи на друштвеним мрежама разлог овог вандализма виде у једној поставци која је запрепастила Србију. Наиме, ради се о контраверзном стрипу „Кењкавац“ на ком је окрвављена беба са секиром у глави. Уз тај стрип наводи се текст: “Бебац који много кења па добије сикиру у главу”.

Вандали су упали у галерију док је тамо била дежурна уметница и једна особа из обезбеђења. Портал Nova S наводи како је у галерији приликом упада бачен сузавац.

Марко Сомборац, познати цртач стрипова, истиче на свом Тwиттер-у да су због изложбе биле упућене и претње смрћу. Он је позвао надлежне да реагују. Сомборац је на свом Твитеру навео и да је „дежурна уметница јурила вандале да им објашњава у чему је поента поставке, али да су они бежали“.

Ове поставке су изложене у оквиру 11. фестивала несврстаног стрипа „Ново доба“. Исцепане су поставке „Имали су око себе тај неки сјај“ аутора групе „Момци Реунион“.

Слика која је запрепастила Србију изазвала је бројне реакције на друштвеним мрежама па су многи исту дефинисали као „радикализам“, „бедни покушај хумористичке уметности“, „морбидност“ и слично. Уз то су неки говорили да се ради и о масонерији, а неки су претили и кривичним пријавама.

Оставите Коментар