У Санкт Петербургу, у близини метро станице Новочеркаска, отворен је центар групе Вагнер, паравојне организације.

Kако пише портал новаyагазета.еу позивајући се на информацију листа “Осторозхно новости“, вест је потврдио и Јевгениј Пригожин, оснивач ове плац́еничке групе.

“ПМЦ Вагнер центар је комплексна зграда са просторима за проналазаче, програмере, ИТ стручњаке, експерименталне произвођаче и разне стартапове, све бесплатно“, наводи се у изјави Пригожина.

Његова визија мисије Центра је да “створи угодно окружење за генерисање нових идеја које би побољшале одбрамбени капацитет Русије, укључујуц́и и информатички“.

Пригожин је такође рекао да ц́е размотрити отварање филијала ако се пројекат покаже успешним.

Генерал Александар Лапин, командант руске централне армијске групе у Украјини, смењен је раније данас, саопштила је телевизија Грозни и извор РБЦ.

Рамзан Kадиров, лидер Чеченије, и Јевгениј Пригожин, оснивач групе ПМЦ Вагнер, критиковали су Лапина више пута, посебно због повлачења из Лимана у региону Луганска.

Јевгениј Пригожин, близак савезник руског председника Владимира Путина, тек недавно је признао да је основао Вагнер, руску плаћеничку јединицу која је распоређена широм света, укључујући и Украјину.

У објави на руској друштвеној мрежи ВK, Пригожин је тврдио да је основао групу 2014. у првим данима рата у источној Украјини.

“И сам сам очистио старо оружје, погледао панцире. Од тог тренутка рођена је група патриота“, написао је.

Пригожин је бивши осуђеник, угоститељски радник отуд и надимак “Путинов кувар“ и потиче из Путиновог родног Санкт Петерсбурга.

Показао се да је спреман да обавља “прљави послове“ за Kремљ, финансирајући креативне и често подле шеме за унапређење геополитичких циљева, док је јавно омогућавао руским званичницима да негирају било какво сазнање о његовим активностима, пренео је лист Данас.

Оставите Коментар