Доктору Несторовићу хоће да узму лиценцу само зато што је стао на браник отаџбине у борби против коронавируса. Етички комитет Лекарске коморе Србије (ЛКС) следеће седмице расправљаће о захтеву групе чланова да се познати професор и пулмолог јавно осуди због изјава које је давао као члан кризног штаба. А та јавна осуда, у крајњем исходу, значила би да му се одузме право на рад.

На све то професор Несторовић има јасан одговор.

  • Сад кад је прошла епидемија и кад се испоставило да сам за све био у праву, испао сам најнеетичнији доктор у Србији зато што сам био на конференцији за новинаре са Вучићем – поручио је јуче за Српски телеграф.

ТУЖИЋУ ИХ СУДУ!

Под изговором да брани професију, неколико доктора је поднело захтев етичком одбору Лекарске коморе Србије да се преиспитају јавни наступи Несторовића у време епидемије короне. Иницијатор за подношење захтева је др Ђорђе Алемпијевић, редовни професор судске медицине на Медицинском факултету у Београду, а подржало га је још шест колега и једна докторка у пензији.

Несторовић каже да су се ту преклопили различити интереси.

  • Има ту и сујете, али пре свега политике. На почетку епидемије иницијативу је етичком одбору поднео опозициони покрет Не давимо Београд, а подржао такође опозициони лист Данас. Кад су видели да је све то смешно, нашли су ове несрећнике. Потпуно је јасно, нису они мене нападали ни због каквих изјава, већ због Вучића. Ако заиста нешто ураде, ја ћу их тужити редовном суду – поручио је Несторовић.

Он сматра да им највише смета што се испоставило да је био у праву за све што је рекао у вези са короном.

  • Подносе захтев сад кад се епидемија завршила, кад је све прошло и испоставило се да сам био у праву. Јесам ли рекао да ће епидемија трајати три месеца, да вирус није много опасан, да ће смртност бити мала, да ће умрети 250 људи. Сад их, чини ми се, највише нервира што сам за све био у праву – рекао је чувени пулмолог.

ПАЦИЈЕНТИ ГА ОБОЖАВАЈУ

Несторовић, иначе врстан и омиљени дечји пулмолог, добитник је многобројних признања за свој рад и као академик Лекарског друштва Србије. Родитељи малишана које је лечио имају само речи хвале за њега, његов рад и брижан однос према пацијентима. Популарност коју је као члан кризног штаба за борбу против КОВИД-19 стекао, како се чини, највише погађа неке његове колеге.

Како пише у званичном захтеву који је поднет етичком одбору Несторовић је „својим јавним наступима као члан кризног штаба за сузбијање епидемије КОВИД-19 нарушавао углед и наносио штету лекарској професији, као и здравству у целини“.

Председник Лекарске коморе Србије Милан Динић објашњава за наш лист да сваки лекар има право да поднесе захтев етичком одбору против колеге, али да он лично не жели да се изјашњава о Несторовићу.

  • Не могу да се изјашњавам јер бих у том случају негирао постојање и суштину етичког одбора, који је потпуно независан – рекао први човек ЛКС.

Овако ће изгледати „суђење“

Седницу етичког одбора заказује председник др Горан Богдановић. Одбор чини 15 чланова који се бирају на мандат од четири године. Задатак етичког одбора биће да утврди да ли постоји материјала да се против Несторовића покрене поступак пред судом части. У случају покретања поступка тужиоци морају да докажу да су Несторовићеве изјаве биле неетичке и да су изазвале штету. Уколико суд пресуди у корист тужиоца др Несторовићу би била узета лекарска лиценца, и то две године пред пензију.

Они смештају проф. Несторовићу

  • Ђорђе Алемпијевић, редовни професор судске медицине на Медицинском факултету у Београду
  • Срђан Миловановић, ванредни професор психијатрије
  • Александар Н. Нешковић, редовни професор интерне медицине
  • прим. др Елизабета Пауновић, пензионисана директорка Европског центра за животну средину и здравље СЗО
  • Слободан Савић, редовни професор судске медицине на Медицинском факултету

Несторовић објаснио све своје изјаве

Изјава: Народ који је преживео бомбардовање и санкције сад се плаши најсмешнијег вируса у историји човечанства
Објашњење: Свесно сам то рекао јер је требало смирити ситуацију да не избије хаос

Изјава: Естроген штити жене, дакле слободно у шопинг у Италију јер чујем да ће тамо бити велики попусти
Објашњење: То је била шала коју су неки буквално схватили

Изјава: Срби имају лавовске гене, који их штите од коронавируса
Објашњење: Ја сам само рекао да је наша генетска структура потпуно другачија, па је испао тај наслов да имамо лавовске гене

Драгана Петровић

--

1 KОМЕНТАР

Leave a Reply