Кинеска компанија „Хуавеј“ , која је већ неко време на удару Сједињених Држава, намерава да повећа инвестиције и сарадњу с Русијом. То је потврдио и главни извршни директор компаније Го Пинг током учешћа на Петербуршком економском форуму, издвајајући као посебно перспективну област за интензивирање сарадње примену вештачке интелигенције.

„Хуавеј“ је већ купио од руског произвођача „Вокорд“ технологију у области препознавања лица. Куповина је извршена у мају преко московске компаније „Игл софтлаб“, коју су тада купиле руска „ћерка“ кинеске компаније „Техкомпанија Хуавеј“ и хонгконшка „Хуавеј диџитал технолоџиз“.

„Вокорд“ није продао „Игл софтлабу“ само своје патенте и опрему, већ је тамо пребацио и већину својих радника.

Јевгениј Јушчук, експерт за технологије из области безбедности, истиче да је „Хуавеј“ веома заинтересован за руске технологије.

„Разлог за ту заинтересованост је јасан: група наших стручњака постигла је доста добре резултате за прилично прихватљив новац. Русија је увек имала добре математичаре, а препознавање лица и јесте пре свега везано за програмске операције те врсте. Наши програмери, који су увек били међу најбољима у свету и притом релативно јефтини, направили су софтвер који се успешно изборио са тим задацима, што је ’Хуавеј‘ и препознао“, наводи руски стручњак.

Кад је реч о конкретном програму компаније „Вокорд“, Јушчук каже да шире информације о начину на који он функционише нису доступне јавности.

„Верујем да ће се неке информације ускоро појавити, али наравно, из разлога поверљивости неће бити познати сви детаљи. Зна се ипак који су општи параметри и како се врши препознавање лица у целини, а поверљиве појединости, конкретни алгоритми неће бити откривени“, уверен је наш саговорник.

Петар Фјодоров са Московског института електронске технике објашњава да је програм „Вокорда“ последња реч технологије, која функционише по принципу да је геометријски гледано свако лице јединствено.

„Најчешће се говори о троуглу носа и области лица коју чине нос, уста и област око њих. Они имају јединствене геометријске пропорције и растојања, уз помоћ чега се и врши препознавање лица. Наравно, узима се у обзир и растојање између очију. Даље се прави карта површине, односно растојања између тачака се уносе у њу. Део метода омогућава да се лица пореде само под различитим угловима, а део то ради искључиво под одређеним углом. Укратко, метода је много“, каже Фјодоров.

Сарадња Русије и Кине у области иновационих технологија неће се зауставити само на „Хуавеју“. Руски фонд директних инвестиција (РФПИ) са Кинеском инвестиционом корпорацијом (ЦИЦ) уложиће укупно милијарду долара у формирање заједничког научно-техничког иновационог фонда. Како је саопштено из РФПИ, стварање тог фонда је део стратегије за привлачење страних партнера у развој екосистема технолошког инвестирања у Русији. Основни правац рада новог фонда биће подршка пројектима развоја нових технологија у економији Русије и Кине, као и технолошка размена између двеју земаља.

Како је појашњено из РФПИ, фонд ће инвестирати у нове технологије у кључним гранама за привреду двеју земаља, као што су вештачка интелигенција, иновациони материјали, космичке технологије, а улагаће се једнако у руске и кинеске пројекте.

Ово није први заједнички пројекат инвестиционих фондова двеју земаља: 2012. је формиран Руско-кинески инвестициони фонд који је инвестирао укупно седам милијарди долара у различите пројекте.

Оставите Коментар