Цене гаса у Европи протеклих дана достигле су рекордне висине, а стручњаци процењују да је разлог томе тај што руски Гаспром није резервисао капацитете за транзит природног гаса кроз Пољску гасоводом Јамал-Европа.

Из тог разлога, физички ток гаса кренуо је у обрнутом смеру, из Немачке према Пољској, пише Јутарњи лист.

Истовремено, руски председник Владимир Путин оптужује Европу да је сама створила проблем одбијањем да изда дозволе гасоводу Северни ток 2 и поручио европским челницима да да сами и реше.

На том трагу стигла је и вест да флота америчких теретњака препуних природног гаса (ЛНГ) иде ка Европи.

Од 76 америчких ЛНГ бродова у транзиту, 10 танкера који заједно превозе 1,6 милиона кубика горива за топлане и електране као одредиште су назначили Европу, показали су подаци које је прикупио Блумберг.

Још 20 танкера који превозе око 3,3 милиона кубика прелазе Атлантски океан и на путу су према Европи.

Готово трећина терета долази из ЛНГ извозног терминала у Луизијани – Шенијер Енерџи инк.

До сада је Азија била главно одредиште за ЛНГ бродове, али се то променило ове зиме због енергетске кризе у Европи.

Флота све масовнија

Убрзо после вести да флота танкера натоварених америчким течним природним гасом иде у правцу западноевропских лука, Блумберг је пренео да је број танкера скочио за 50 одсто за само 24 сата како се енергетска криза на континенту продубљује.

Сада их је 15, у односу на 10 у среду, показују подаци о испоруци које је прикупио Блумберг.

Осим тога, постоји још 11 америчких ЛНГ терета са непријављеним дестинацијама чији путеви сугеришу да су кренули ка Европи.

Европска енергетска криза се интензивирала последњих дана након што су заустављени нуклеарни реактори у Француској и слаба снага ветра у Немачкој погоршали несташицу која је приморала земље да сагоревају више угља, па чак и нафте како би домови били топли.

Вести о америчком ЛНГ терету који иде ка континенту утицача је и на европске цене тгаса које су пале са рекордних нивоа.

Од 15 ЛНГ танкера који су објавили своје дестинације, Велика Британија, Француска и Шпанија су одредишта за четири, док су Холандија, Гибралтар и Малта добили по један танкер.

Поред тога, ЛНГ танкер чије одредиште није декларисано је усидрен на сидришту Милфорд Хејвен у Британији.

Оставите Коментар