Опозициони активисти и припадници полиције и војске сукобили су се у Каракасу, непосредно пред почетак скупа против председника Николаса Мадура, који се одржава у време када је већи део Венецуеле већ трећи дан без струје.

Више десетина учесника демонстрација, које организује опозиција, покушало је да прошета авенијом у Каракасу, али их је полиција померила на тротоар, после чега су они почели да вичу на полицајце и гурали њихове штитове.  Једна жена попрскана је бибер спрејом, јавила је локална телевизија.

У Каракасу се данас одржавају и демонстрације присталица председника Мадура, након што је владајућа Уједињена социјалистичка странка Венецуеле позвала на контрапротесте против империјализма САД, које су Мадуровој влади увеле санкције на нафту у покушају да је одсеку од њених извора финансирања. Неколико стотина хиљада људи окупило се у Каракасу на маршу како би осудили притисак који САД врше на Венецуелу, за који председник тврди да је узрок економске ситуације у којој се налази земља.

Уочи окупљања две супротстављене стране, припадници безбедносних снага Венецуеле распоређени су у великом броју широм Каракаса. Полицијске јединице и чланови Националне гарде, који су распоређени на појединима раскрсницама у престоници Венецуеле, носе кациге, штитове и опрему за борбу против евентуалних сукоба у граду. Претходно је најављено да ће лидер опозиције Хуан Гваидо, који је оптужио власт Венецуеле за нестанак струје, предводити скуп у Каракасу, који се организује како би се наставило с вршењем притиска на Мадура да напусти функцију председника у време када долази до наизменичног укључења струје.

– Позивам народ Венецуеле да демонстрира на улицама против корумпираног и неспособног узурпаторског режима, који је оставио нашу земљу у мраку – навео је Гваидо на свом налогу на Твитеру.

У већини земље нема струје, укључујући и у председничкој палати Мирафлорес, где су укључени резервни генератори, јавља Ројтерс позивајући се на сведоке. Струја се, с времена на време, јутрос појављивала у деловима Каракаса, али је већина земље и даље у мраку. Велики део Венецуеле пре три дана је погођен нестанком струје, чији је узрок, како наводе власти, „саботажа“ на највећој хидроцентрали у земљи. Мадуро је за инцидент оптужио „амерички империјализам“, а Гваидо власт Венецуеле. Гваидо је рекао да не верује да је дошло до саботаже, већ да је прави разлог „лоше стање мреже у држави“ и корупција на том пољу.