Венецуеланска опозиција је потценила своју подршку у војсци, рекао је Јуан Гуаидо након неуспјелог покушаја државног удара, додајући да ће поздравити војну интервенцију коју подупире САД, ако Васхингтон одлучи да настави тај пут.

Гваидо и његове присташе претрпели су неугодни пораз у уторак након што су подржани од САД позвали војску и опозицију да устану и смене председника Николаса Мадура с власти.

Упркос дезертирању неколико десетина војника, оружане снаге су остале лојалне изабраном председнику и одбиле су да капитулирају на позиве Гваида. После сукоба у главном граду и око њега, Мадуро је најавио „пораз“ планера државног удара, присиљавајући опозицију на повлачење.

– Мислим да су варијабле неуспелог покушаја државног удара очигледне у овом тренутку – рекао је 35-годишњи Гваидо за Вашингтон Пост у суботу.

Опозиција није успела „можда зато што нам је још потребно више војника, а можда нам је потребно више званичника режима да нас подрже“, рекао је он. Такозвани „самопроглашени председник“ признао је да је погрешно израчунао степен лојалности коју војници имају према Мадуру.

Оставите Коментар