Венецуеланска опозиција је потценила своју подршку у војсци, рекао је Јуан Гуаидо након неуспјелог покушаја државног удара, додајући да ће поздравити војну интервенцију коју подупире САД, ако Васхингтон одлучи да настави тај пут.

Гваидо и његове присташе претрпели су неугодни пораз у уторак након што су подржани од САД позвали војску и опозицију да устану и смене председника Николаса Мадура с власти.

Упркос дезертирању неколико десетина војника, оружане снаге су остале лојалне изабраном председнику и одбиле су да капитулирају на позиве Гваида. После сукоба у главном граду и око њега, Мадуро је најавио „пораз“ планера државног удара, присиљавајући опозицију на повлачење.

– Мислим да су варијабле неуспелог покушаја државног удара очигледне у овом тренутку – рекао је 35-годишњи Гваидо за Вашингтон Пост у суботу.

Опозиција није успела „можда зато што нам је још потребно више војника, а можда нам је потребно више званичника режима да нас подрже“, рекао је он. Такозвани „самопроглашени председник“ признао је да је погрешно израчунао степен лојалности коју војници имају према Мадуру.

Leave a Reply