На Тројчинданском скупу који је одржан у манастиру Стањевићи, први човек општине Будва, Марко Бато Царевић, тражио је благослов од митрополита Амфилохија да се литије наставе.

“Преосвећени митрополите Амфилохије, ваш благослов за литије нам недостаје. И то вас сада молим пред свима. Сад се копље ломи и гвожђе се кује док је вруће. Не могу нас све зауставити. Не могу нас све похапсити. Ми смо на Божијем путу и ја вас од срца молим. Иза нас стоји марљив и поштен рад и наша Црква“, рекао је Царевић, кога је окупљени народ прекидао скандирајући чувену паролу са литија: „Не дамо светиње!“

Царевић је истакао да Црква треба да поведе народ који је постао јединствен, због чега ће и победити.

”Нећу да неко мисли да у овоме што говорим има политике, јер је нема. Црква треба да нас предводи, зато још једном молим за благослов да се литије наставе”, поручио је Царевић, који је упутио и речи хвале за игумана манастира Стањевићи.

Подсетимо, митрополит црногорско-приморски Амфилохије најавио је јуче наставак литија, истакавши да никада није “спречавао народ да ради божје дјело”.

„Ако народ хоће литије – нека иде у литије“, казао је Митрополит јуче након литургије коју је служио у манастиру Стањевићи код Будве.

“А народ то хоће. Мене упорно, гдје год дођем, то питање питају. Ја им кажем – то је ваше. Ако народ хоће крсне ходове, који трају 700 година овдје, сигурно је да ће се они наставити”, закључио је Митрополит.

Leave a Reply