Било да се ради о планинарењу на вишу планину или само о удисању свежег ваздуха и физичкој активности, планинарење је начин да се искључите и поново повежете са природом.

  1. Планинарење је добро за ваше срце

Ова врста вежбања смањује ниво лошег холестерола у крви, док истовремено повећава добар. Такође, може да побољша циркулацију крви, смањи или спречи повишени крвни притисак, побољша рад срца и смањи ризик од развоја дијабетеса.

Аеробне активности умереног до високог интензитета добре су за ваше срце, а то може да укључи ​​планинарење узбрдо или ношење тешког ранца. Планинарење смањује стрес, а истовремено побољшава наше расположење. Уз све ове погодности, ризик од акутног срчаног удара знатно је мањи.

  1. Смањује анксиозност

Прво, када планинарите, морате да обратите пажњу на то куда ходате. Без обзира на то да ли се ради о равном или брдовитом терену, планинарење нам помаже да останемо концентрисани. Будући да се многи људи боре против анксиозности, овакав излазак у природу може знатно да вас смири.

  1. Делује као тренинг у интервалима

У зависности од тога на ком делу планине сте били, за различите делове, успоне и слично, користили сте различите делове тела и искористили више енергије кад вам је било потребно.

Мада већина људи планинарење не сматра интервалним тренингом, оно то свакако јесте. Ова врста кардио-вежбања значи да дајете све од себе накратко, након чега следи период одмора. Заправо је интервални тренинг једна од најефикаснијих врста кардио-тренинга, и помаже вам да сагорите калорије док сте на стази.

  1. Осећате се испуњено

Знате онај осећај кад се вратите са доброг и квалитетног тренинга и закорачите у топли, врућ туш? Након тога се осећате као да сте нешто постигли, захвални сте и испуњени. Тако је и са планинарењем. Мајка природа нас подсећа да никада ниједан тренутак не узимамо здраво за готово.

  1. Учите вештине преживљавања

Без обзира на то да ли намеравате озбиљно да планинарите или само да уживате у природи, отклон од модерних садржаја учи вас вештинама преживљавања. Планинарење вас упознаје са дивљином и тера да цените лепоту природе. Планинарење је једно врло едукативно искуство.

  1. Помаже вам да схватите неке ствари

Док одлазите у шуму, док се пењете, имате прилику да критички размислите о неким стварима, да промислите шта бисте могли да учините како бисте се побољшали. Понекад је лако заборавити колико мало вам је потребно да будете срећни.

Оставите Коментар