Скоро трећина исламских добротворних организација на Балкану помагала је активности исламских група повезаних с тероризмом укључујући египатску Гама ал-Исламију, палестински Хамас и либански Хезболах.

Амерички публициста и експерт за антитероризам Еван Kолман наводи да то стоји у извјештају америчке владе из 1996. године који је носио ознаку „строго повјерљиво“.

  • За тај извјештај „Wall Street Journal “ тврдио је да га је израдила америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА). Чињеница је и да Хамасовац Абу Анас ал-Шами средином деведесетих дошао у БиХ, наводно да буде мисионар и да помаже у ширењу ислама – наводи Kолман.

Након БиХ, истиче он, Ал-Шами вратио се у родни Јордан гђе је помогао оснивање главног регрутног центра за фундаменталистичку групацију „Џамат ал-Суна вал-Kитаб“ („Друштво сунета и Kњиге“).

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Домагој Маргетић каже да су високи официри Хамаса који су учествовали у рату у БиХ углавном били лоцирани на подручју централне Босне.

  • Неколико њих учествовало је у логистичком центру Армије БиХ у Високом. Припаднике Хамаса координисао је високи официр Армије БиХ Мајед Мафалани, поријеклом Сиријац, који је сада љекар у Високом – каже Маргетић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Обавјештајци НАТО-а, додаје он, истраживали су Мафаланија због његових односа са сиријском обавјештајном службом и координације долазака Хамасових официра у БиХ. Kаже да је сиријска обавјештајна служба један је од главних сервиса Хамасу.

  • Припадници Хамаса били су саставни дио командних центара Армије РБиХ, а једно вријеме били су дио њене обавјештајне службе – истиче Маргетић.

Хрватски медији су и послије рата, тачније 1999. године писали да су „Хамас, ГИА и Бин Ладенови исламски терористи и даље у БиХ“.

Тада је испред кафеа „Феникс“ у Турбету код Травника пронађено писмо у коме „Исламска терористичка организација Сарајево“, односно локални огранак Хамаса из Турбета, упозорава на будуће терористичке акције усмјерене на тамошње Хрвате, „усташе“, полицију и „отпаднике од ислама“. Летак је остављен на вјетробранском стаклу аутомобила младића хрватске националности.

  • Сама појава Хамаса у средњој Босни довољан је знак за узбуну. У полицији и у ИПТФ-у су потврдили да знају да је то ђело муџахедина, припадника Хамаса, те да је ријеч о директној пријетњи повратку хрватског народа у општину Травник и цијеле средње Босне, писала је штампа.

Иако је амерички Стејт департмент још тада ставио БиХ на списак земаља у којима ђелују терористичке организације и затражио протјеривање из БиХ вођа исламских добровољаца који су током рата у БиХ дошли да помогну „браћи по вјери“, то до данас није учињено.

Рат државе Израел и терориста
Маргетић је навео да је писмо подршке премијера РС Милорада Додика упућено Израелу мудар потез јер се у појасу Газе, како је рекао, не води рат у коме постоје двије супротстављене стране „него постоји израелска држава и војска, с једне, и терористичка организација, са друге стране“.

  • Политичко Сарајево активно се укључило у Хамасову пропаганду против Израела. Било је очекивано да ће напасти иступе из РС – каже Маргетић.

Истиче да је пријатељство са Израелом императив за цивилизоване земље.

  • Или смо против тероризма и на страни Израела, или подржавамо исламски тероризам. Хамас користи палестинске цивиле као живи штит – каже Маргетић.

Оставите Коментар