Нобеловац Петер Хандке, коме је у центру Бања Луке недавно постављен споменик, изјавио је данас у овом граду да је одлучио да дође у Републику Српску упркос јаким вјетровима који су били против тога.

  • Срећан сам што сам овде. Ово је велики тренутак за мене – рекао је Хандке новинарима у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске. Он је нагласио да његове импресије најбоље описују стихови чувене песме недавно преминулог Предрага Живковића Тозовца „дугачка је Лајковачка пруга…“.
Nobelovac dobio spomenik u centru Banjaluke Handke: Srećan sam što sam  ovde, ovo je veliki trenutak za mene

Писац је рекао да је пре 20 година посетио кућу у којој је одрастао нобеловац Иво Андрић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Хандке је данас имао прилику да види споменик подигнут њему у част. Он је заједно са српским чланом и председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, те српским редитељом Емиром Kустурицом посетио локацију на којој је споменик недавно постављен.

Споменик се налази код зграде Владе РС

Хандке борави данас у Бањалуци где су га угостили званичници Републике Српске. Том приликом председник Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском. Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Kустурицом посјетити Андрићград где ће му у Андрићевом институту бити уручена „Велика награда Иво Андрић“.

Spomenik Peteru Handkeu u centru Banjaluke

Након уручења награде, биће уприличен округло сто на којем ће о књижевном стваралаштву и значају јела Петера Хандкеа говорити редитељ Емир Kустурица, еминентни академици и књижевници.

Хандке је добитник „Велике награде Иво Андрић“ Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године „Други мач – Мајска повест“.

Оставите Коментар