Јеменски побуњеници Хути су извели велику војну операцију на граници са саудијском провинцијом Наџран, током које су заробили неколико хиљада војника и запленили неколико стотина транспортних средстава арапске коалиције, рекао је телевизији „Прес ТВ“ бригадни генерал Јахја Сариа, званични представник оружаних снага покрета.

„Оружане снаге Јемена објављују да је изведена опсежна војна операција на оси Наџрана. Непријатељ је претрпео велике губитке у техници и живој сили. Хиљаде непријатељских војника су заробљени, на стотине су убијени и рањени“, рекао је Сариа.https://www.intermagazin.rs/haos-na-bliskom-istoku-huti-napali-saudijsku-arabiju-zarobljeno-hiljade-vojnika-i-zaplenjena-vojna-tehnika/?lang=cir

За 72 часа извођења операције Хути су успели да опколе „три војне бригаде непријатељских снага“, које су биле у потпуности разбијене, чиме је „ослобођено“ стотине квадратних километара. Сариа каже да је заплењена велика количина оружја, укључујући и неколико стотина транспортних средстава. Међу заробљенима су саудијски војници и официри, међу којима је много командира, као и војници других националности.

Представник Хута уверава да се са заробљеницима поступа „у складу са верским принципима, обичајима и традицијама Јемена“.

Сариа је изјавио и да намеравају да траже од „непријатеља размену заробљеника“. Он је додао да су побуњеници, осим копнених снага, током операције искористили и противваздушне и ракетне снаге, као и јединице задужене за пуштање ударних дронова.

Саудијска коалиција за сада није потврдила ни демантовала ове информације.

Конфликт у Јемену је почео 2014. године, када су престоницу Сану преузели шиитски побуњеници Хути, које подржава Иран. Коалиција предвођена Саудијском Арабијом 2015. године почела је борбу против Хута, а у ваздушним нападима коалиције животе је изгубило на хиљаде цивила.

Оставите Коментар