Граничари на североистиочној граници Грчке са Турском сузавцем су растеривали око 500 избеглица и миграната.

Мигранти су покушали да уђу у Грчку – и ЕУ, након што је Анкара смањила контролу, односно одлучила је да више не зауставља избеглице из Сирије који копном и морем покушавају да стигну у Европу,

Турски граничари нестали су овог јутра, рекао је градоначелник Орестијаде Василис Маврадис, додајући да је група миграната покушала да уђе преко Кастањеса.

Ово је први пут да је толико велика група миграната покушала масовно да пређе.

За лист Катимерини извори су рекли да је повећан број патрола у овој области и постављена је жичана ограда која осигурава сваки центиметар границе.

На друштвеним мрежама круже информације са видео-снимцима, где се наводи да Турска обезбеђује аутобусе за мигранте и шаље их до граничних прелаза са Грчком и Бугарском.

Мицотакис: Грчка неће толерисати илегалан улазак миграната

Грчка неће толерисати ниједан илегалан улазак миграната преко њене границе и повећаће безбедност на својим границама, упозорио је данас грчки премијер Киријакос Мицотакис.

„Грчка не сноси никакву одговорност за трагичне догађаје у Сирији и неће сносити последице одлука које су донели други“, навео је он на Твитеру, преноси Ројтерс.

Мигранти и избеглице почели су да се окупљају на грчко-турској копненој граници пошто је Турска упозорила да ће пустити на хиљаде избеглица које држи у земљи од 2016. по споразуму Анкаре и ЕУ, а који желе да дођу до Европе.

Оставите Коментар