Око 200 демонстраната у Портланду, у америчкој савезној држави Орегон, разбијало је прозоре и гађало полицију у петак увече након што је порота ослободила Кајла Ритенхауса оптужби за убиство двоје људи на протесту против расизма у Кеноши прошле године.

Шерифи у граду прогласили су стање нереда у центру града након “насилног, деструктивног понашања значајног дела гомиле”, а у извештајима су неки говорили о паљењу Центра правде.

Полиција је користила звучнике да замоли масу да се разиђе или суочи са употребом силе, укључујући “бибер спреј и ударно оружје“. До 23 сата гомила се углавном се разишла.

У Кеноши на степеницама зграде суда дошло је до сукоба присталица супротстављених страна, што је оличавало потпуно различите призме кроз која је подељена Америка посматрала случај.

Протестни маршеви одржани су и у Чикагу и Њујорку.

Уз реакцију која је пристизала са обе стране политичке поделе, случај Ритенхаус поделио је земљу, при чему су многи указали на асиметрију између начина на који органи за спровођење закона третирају наоружане белце и демонстранте против расизма.

Ритенхаус је постао “звезда” за многе конзервативце, који су прикупили новац за његов правни тим.

Многи конзервативни политичари славили су ослобађајућу пресуду Ритенхаусу, кога су многи на десници желели да прикажу као некога ко се супротстављао изгредницима.

Порота у граду Кеноши ослободила је 18-годишњег Кајла Ритенхауса оптужби да је одговоран за убиство двојице мушкараца и покушао да убије трећег, својом полуаутоматском пушком, за време хаотичних протеста за расну правду 2020. у Висконсину, закључујући да је тинејџер реаговао у самоодбрани.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар